László Fenyö i Simfonijski orkestar HRT - a pod ravnanjem Aleksandra Markovića - V. Lisinski, 11.11.2021.

08.12.2021.

10:05

Autor: HRT

Nedjelja, 12. prosinca na Trećem

Nedjelja, 12. prosinca na Trećem

Foto: László Fenyö i Simfonijski orkestar HRT-a / HRT

U nedjelju 12. prosinca na Trećem programu u 12:30 pogledajte drugi dio koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a održanog 11. studenoga 2021. iz Majstorskog ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Izuzetan program zahtijevao je izuzetne glazbenike: obilježavanje 30. obljetnice smrti Borisa Papandopula i bujni romantizam u djelima Petra Iljiča Čajkovskog predvodio je maestro Aleksandar Marković, dirigent s kojim Simfonijski orkestar HRT-a već više od deset godina održava skladnu suradnju.

Pridružio im se proslavljeni mađarski violončelist László Fenyö. Divertimento za gudače Borisa Papandopula je skladba praizvedena 1954. godine, skladatelj ju je posvetio Komornom orkestru Radio-Zagreba, preteči današnjeg Simfonijskog orkestra HRT-a.

Ostatak programa bio je posvećen Petru Iljiču Čajkovskom. Njegove Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar donijele su i povratak violončelista Lászlóa Fenyöa uz Simfonijski orkestar HRT-a nakon osam godina.

Glazbenik je nadahnutom izvedbom, kojoj je, odgovarajući na odobravanja iz publike, pridodao i Sarabandu iz druge Suite za solo violončelo J. S. Bacha, potvrdio zašto se nalazi u samome vrhu violončelističke elite. Naposljetku, izvedba Šeste simfonije, Patetične, Petra Iljiča Čajkovskog dovela je do kulminacije programa čija zagonetna koncepcija i majstorsko oblikovanje slušatelje ostavlja zadivljenima.

Redateljica je Vesna Fijačko Fodor, a urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!