Lea i Darija

12.01.2022.

10:09

Autor: HRT

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Foto: Lea i Darija / film

Film Branka Ivande Lea i Darija emitiramo na Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, u četvrtak, 27. siječnja, u 21 sat na Drugom.

video thumb

Film je posvećen velikim međuratnim kazališnim dječjim zvijezdama Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, koje su zvali zagrebačke Shirley Temple. Za Leu je napisan i mjuzikl Čudo od djeteta, a djevojčice su kao najbolje prijateljice i vrhunske step-plesačice nastupale u brojnim operetama i mjuziklima. Lea je stradala u transportu za koncentracijski logor Auschwitz.

U ritmu step plesnih koraka započinje igrani film Lea i Darija. To je drama s elementima mjuzikla. Radnja filma započinje 30-ih godina XX. stoljeća u glumačkoj dječjoj kazališnoj družini Dječje carstvo u kojem briljiraju zvijezde Lea Deutch, Židovka, i Darija Gasteiger, folksdojčerica. Djevojčice se ne obaziru na predrasude, odmah postaju najbolje prijateljice.

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Foto: Lea i Darija / film

"Hrvatske Shirley Temple", tako ih opisuje europski i domaći tisak. Svaki slobodni trenutak provode u kinu gledajući svoje uzore Freda Astairea i Ginger Rogers. Upornom vježbom i iznimnim talentom ostvaruju gotovo nemoguće, počinju nastupati u profesionalnim predstavama u velikom kazalištu. Za njih se pišu mjuzikli. Mračna vremena koja nadolaze nagovješćuju rivalstvo između njihovih obitelji. No, djevojčice ne mare za predrasude. Zajedničkim radom s veseljem i radošću sigurno koračaju putem slave. Popularnost i senzacionalan uspjeh dovodi u Zagreb snimatelje pariškog Pathea i Berlinske filmske kuće UFA. No, počinje rat. Progoni Židova prekinut će ovo dramatično prijateljstvo rođeno kroz zabavu i ples...

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Foto: Lea i Darija / film

Lea i Darija nije film ni o holokaustu ni o drami folksdojčera. To je suvremena priča, a tako je i režirana. To je film o radosti u kreativnosti i čistoći neokaljanog prijateljstva srodnih duša. No, kako to biva, čistoća i radost bivaju zaprljane pragmatičnošću i okrutnošću. U filmu je više od dvadeset plesno-glazbenih točaka profesionalno koreografiranih. Za potrebe filma rekonstruirane su izgubljene partiture dječjeg mjuzikla pisanoga za Leu Čudo od djeteta. Tako su po prvi put nakon II. svjetskog rata izvedene glavne točke. Ujedno, uvršteni su i dijelovi iz poznatih opereta poput Ivice i Marice. Film prati protagoniste kazališnog - plesnog predratnog i ratnog života Zagreba. Mnoge glasovite povijesne osobe pojavljuju se u filmu, poput poznatih glumica, opernih pjevača, kompozitora i pisaca.

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Foto: Lea i Darija / film

To je prvi hrvatski film prikazan u Lincoln centru i jedini na međunarodnom festivalu u Sjevernoj Koreji. Lea i Darija je jedini hrvatski film čija je premijera bila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 29.1.2012. U ostvarenju glume Klara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Sebastijan Cavazza, Damir Čuček, Linda Begonja, Radovan Ruždjak...

Scenaristi su redatelj Branko Ivanda i Drago Kekanović. Direktor fotografije je Mirko Pivčević, montažer Marin Juranić, scenograf Ivo Hušnjak, Kostimografkinja Barbara Bourek, skladatelj Alfi Kabiljo, a producentica Lidija Ivanda. Produkcija: Arsseptima, koproducent: HRT.

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Četvrtak, 27. siječnja na Drugom

Foto: Lea i Darija / film

Film je prikazan na mnogobrojnim festivalima, od Australije preko Europe i Sjedinjenih Američkih Država do Južne Amerike. Dobitnik je 10 međunarodnih nagrada, među ostalim: tri nagrade na međunarodnom TV festivalu u Budvi (najbolja glavna uloga - Klara Naka, najbolja fotografija - Mirko Pivčević te najbolji scenarij Drago Kekanović i Branko Ivanda), zatim nagrada za najbolji strani dugometražni igrani film na međunarodnom festivalu u Houstonu, kao i posebne nagrade žirija u Francuskoj i Izraelu, tri Zlatne Arene u Puli. Uvršten je u edukativni program najpoznatijeg svjetskog muzeja o holokaustu - Yad Vashem u Jeruzalemu - Izrael, zatim u program kinoteke Sderot (Izrael), nekoliko nacionalnih knjižnica (program holokausta) u SAD-u i Velikoj Britaniji... Skladatelj Alfi Kabiljo je dobio Porina za originalnu glazbu za film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!