Legenda o Baggeru Vanceu

05.04.2022.

13:35

Autor: HRT

Ponedjeljak, 18. travnja na Drugom

Ponedjeljak, 18. travnja na Drugom

Foto: Legenda o Baggeru Vanceu / film

U ponedjeljak 18. travnja na Drugom u 21 sat prikazujemo drama Legenda o Baggeru Vanceu u režiji Roberta Redforda. 

Dvije godine nakon što je režirao ljubavnu dramu "Šaptač konjima" i u njoj odglumio glavnu ulogu, jedan od najsvestranijih suvremenih američkih filmaša Robert Redford ponovno je sjeo u redateljsku stolicu.

Nostalgična priča o uspješnom igraču golfa s američkog Juga kojeg sudjelovanje u krvavim bitkama Prvog svjetskog rata potpuno izbaci iz ravnoteže i desetak godina odvede na margine društva u Redfordovoj je interpretaciji elegantno režirana saga o konkretnom vremenu i univerzalnim dvojbama. 

video thumb

Osim toga, riječ je i o solidnom definiranju položaja tzv. izgubljene generacije - mladića koji se nakon povratka s bojišnica jednostavno nisu snašli u mirnodopskim uvjetima.

Ovu prepoznatljivu temu Ernesta Hemingwaya Redford je znalački provukao kroz svoj film, ali se u odnosu na američkog velikana pisane riječi odlučio za optimistično ozračje u kojem se 'izgubljeni' mladić sretno vraća u život.

Prožet filozofskim propitivanjima o smislu života i stvarnim pokretačima ljudskog ponašanja, film nudi izbalansiran odnos različitih žanrova: egzistencijalističke drame, sportskog spektakla, romantične komedije i povijesnog filma. Uz sjajnu fotografiju Michaela Ballhausa i glazbu Rachel Portman, film je niska sigurnih glumačkih nastupa pri čemu središnji par interpretiraju Matt Damon i Will Smith.

Ponedjeljak, 18. travnja na Drugom

Ponedjeljak, 18. travnja na Drugom

Foto: Legenda o Baggeru Vanceu / film

Nakon što na golf terenu doživi novi srčani udar, Hardy Graves (J. Lemmon) se prisjeti kako je i kada zavolio golf... Sve je počelo 1928. u Savanni kada je Hardy (J. M. Moncrief) kao desetogodišnjak bio obuzet mišlju da postane slavni igrač golfa poput njegova sugrađanina Rannulpha Junuha (M. Damon). 

Rannulphovu je karijeru naglo prekinuo odlazak na bojišta Prvog svjetskog rata gdje je jedini od svojih suboraca preživio ključnu bitku. Slomljen strahotama koje je doživio Rannulph se odao alkoholu i kocki.

U rodnom gradu dočekala ga je bivša djevojka Adele Invergordon (C. Theron), ogorčena što joj se nije javljao godinama i još uvijek u šoku od samoubojstva oca koji joj je u nasljedstvo ostavio prekrasan teren za golf. Kako bi spriječila bankrot svog imanja, Adele organizira turnir s najvećim igračima toga doba - Bobbyjem Jonesom (J. Gretsch) i Walterom Hagenom (B. McGill). Međutim, mjesni pokrovitelji zatraže da na turniru zaigra i Rannulph kojemu pomoć ponudi tajanstveni Bagger Vance (W. Smith)...

Uz Matta Damona i Willa Smitha, u filmu glume i Charlize Theron, Bruce McGill, Joel Gretsch, J. Michael Moncrief, Lane Smith, Harve Presnell, Trip Hamilton te Jack Lemmon

Scenarij Jeremyja Levena temelji se na romanu Stevena Pressfielda

Drama THE LEGEND OF BAGGER VANCE snimljena je 2000. godine. 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!