Leptir

07.09.2023.

08:17

Autor: HRT

Biografski film prati priču o Henriju Charrièreu zvanom Leptir, obijaču sefova i pripadniku pariškog podzemlja, kojemu smjeste ubojstvo za koje je osuđen na doživotni zatvor u zloglasnoj kažnjeničkoj koloniji na Vražjem otoku. Riječ je o remakeu slavnog filma iz 1973. koji je proslavio Stevea McQueena i Dustina Hoffmana, a u filmu iz 2017. naslovnu ulogu tumači Charlie Hunnam, dok je lik Louisa Degasa utjelovio Remi Malek.

Nedjelja, 17. rujna na Prvom

Nedjelja, 17. rujna na Prvom

Foto: Leptir / film

Ljubitelji originalnog filma svakako neće ostati razočarani novom verzijom zbog izvrsne glume, scenarija, atraktivnih lokacija i akcijskih prizora, a producent filma Joey McFarland rekao je kako odaju počast originalu na mnoge načine, no istodobno imaju suvremeni pristup.

Priča je nastala prema memoarima Henrija Charrierea, pariškog obijača sefova zvanog Leptir (po tetovaži na prsima) kojem namjeste ubojstvo zbog kojeg je poslan na služenje kazne u zloglasnoj kažnjeničkoj koloniji u Francuskoj Gvajani 1931. godine.

Galerija
Nedjelja, 17. rujna na Prvom , Foto: Leptir/film
Nedjelja, 17. rujna na Prvom , Foto: Leptir/film

Leptir odlučuje pobjeći i udružuje se s ekscentričnim krivotvoriteljem Louisom Degom, koji u zamjenu za zaštitu pristaje financirati njegov bijeg... 

"Znam da mnogi od vas razmišljaju o bijegu, slobodno pokušajte", sumorna je rečenica koju im, kao i ostalim kažnjenicima, upućuje upravitelj kažnjeničke kolonije odmah po dolasku u zatvor, a koja će biti pokretač radnje filma.

Nedjelja, 17. rujna na Prvom

Nedjelja, 17. rujna na Prvom

Foto: Leptir / film

Film Leptir redatelja Michaela Noera iz 2017. godine prikazujemo u nedjelju, 17. rujna na Prvom programu u 21:10. U ovom američko-češko-španjolskom ostvarenju uloga tumače Charlie Hunnam, Rami Malek, Christopher Fairbank, Roland Møller, Yorick van Wageningen, Eve Hewson i drugi.  Neke od sporednih uloga ostvarili su i hrvatski glumci Slavko Sobin i Goran Navojec. 

Scenarij se temelji na Charrièreovim autobiografijama Leptir i Banco, sve ili ništa, ali i na filmskoj adaptaciji iz 1973., za koju su scenarij napisali Dalton Trumbo i Lorenzo Semple Jr., a u kojoj su glumili Steve McQueen i Dustin Hoffman. 

Nedjelja, 17. rujna na Prvom

Nedjelja, 17. rujna na Prvom

Foto: Leptir / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!