14:23 / 27.09.2021.

Autor: HRT

Licem u lice

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Politička drama Licem u lice slijedi u petak, 8. listopada, u 22 sata na Trećem. Na filmskom festivalu u Puli nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Branko Bauer Zlatnom arenom za režiju, a film je uz to osvojio i nagradu publike Jelen.

Partijski sastanak jednog građevinskog poduzeća. Prisutni moraju raspraviti o slučaju radnika Miluna koji se pobunio protiv nekih sumnjivih odluka direktora, inače svog nekadašnjeg ratnog suborca. Sastanak je iniciran anonimnim pismom koje je stiglo u komitet u kojemu se upozorava na loše stanje u kolektivu i osobito pogoršane međuljudske odnose, kao i nepravilnosti u diobi društvenih stanova. Rasprava na sastanku potraje do kasno u noć, kada direktor počinje razmišljati o podnošenju ostavke, uvidjevši da njegova riječ ne može biti posljednja...

Uz Krešu Golika vjerojatno ponajbolji redatelj u povijesti hrvatske kinematografije Branko Bauer (Tri Ane, Martin u oblacima, Samo ljudi) nemalo je iznenadio ondašnju kritiku snimivši 1963. politički angažiranu dramu Licem u lice, jedan od prvih filmova koji je progovorio o nepravilnostima u ondašnjem društvu.

Neki su ga kritičari pozdravili kao prijeloman film bivše kinematografije i svojevrsnog preteču kasnijeg crnoga vala. Film je potvrdio Bauera kao autora koji se suvereno snalazi u svim žanrovima i temama. 

U političkoj drami glume Ilija Džuvalekovski, Vladimir Popović, Husein Čokić, Milan Srdoč, Boris Dvornik, Božidarka Frajt i drugi.

Scenarist ostvarenja iz 1963. godine je Bogdan Jovanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!