Lift za gubilište

13.09.2022.

12:55

Autor: HRT

Subota, 24. rujna na Trećem

Subota, 24. rujna na Trećem

Foto: Lift za gubilište / film

Francuska psihološka krimi drama Lift za gubilište, redateljski prvijenac Louisa Mallea, na rasporedu je u subotu, 24. rujna, u 18:30 na Trećem.  

Priča prati Julien Tavernier, uspješnog biznismena koji se već duže ljubaka sa šefovom suprugom. Njih dvoje odluče ubiti njezinog muža i prikazati to kao da je riječ o samoubojstvu. Nakon ubojstva Julien ustanovi da je zaboravio ukloniti jedan od tragova pa se vrati, ali na izlasku ostane zarobljen u dizalu. Istodobno mladić i djevojka iz susjedstva ukradu mu automobil. Stjecajem okolnosti počinit će zločin za koji će biti okrivljen Julien...

Lift za gubilište prvijenac je slavnog redatelja Louisa Mallea, film koji je proslavio glumicu Jeanne Moreau, jednu od najvećih francuskih glumačkih zvijezda svih vremena. Riječ je o iznimno originalnom kriminalističkom filmu snimljenom u maniri francuskoga novog vala, a koji tematski, pa i ugođajem, anticipira nasljeđe američkoga film noira. Uz priču dojmljiva je i vrsna uporaba kamere, pozornost na detaljima i krupnim planovima te izvrsna melankolična glazba Milesa Davisa.

Lift za gubilište osvojio je nagradu Louis Delluc za najbolji debitantski film. Uz Jeanne Moreau u ostvarenju originalnog naslova ASCENSEUR POUR L'ECHAFAUD glume Maurice Ronet, Georges Poujouly, Yori Bertin, Jean Wall, Elga Andersen, Micheline Bona.

Scenaristi filma iz 1958. godine su Roger Nimier i redatelj Louis Malle.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!