Lijepa djevojka poput mene

13.05.2022.

08:43

Autor: HRT

Subota, 28. svibnja na Trećem

Subota, 28. svibnja na Trećem

Foto: Lijepa djevojka poput mene / film

U subotu, 28. svibnja na Trećem programu u 18:25 prikazujemo film Lijepa djevojka poput mene (1972.). Iako su mnogi njegovi filmovi prožeti humorom i ironijom, za francuskog je sineasta Françoisa Truffauta ova kriminalistička komedija ipak izuzetak. 

Poprilično podcijenjena, ta je komedija jedan od najzabavnijih i najkomunikativnijih redateljevih filmova. Truffaut je prvi i jedini put u karijeri cijeli film prožeo drskim crnim humorom. Riječ je o prilagodbi romana Henryja Farrella čija je (anti)junakinja simbol emancipacije i feminističkog pokreta, pa nije daleko od istine da se radi o ženskoj inačici redateljeva filmskog alter ega Antoinea Doniela. Međutim, film "Une belle fille comme moi" puno je bolje prošao u inozemstvu, osobito u SAD-u. To je ponajprije zasluga samog Truffauta koji se očito dobro zabavljao prilagođujući Farrellov roman, ali i sjajnog nastupa Bernadette Lafont čija se interpretacija samožive Camille slobodno može ubrojiti među najbolje uloge u glumičinoj karijeri.

Mlada žena uzalud u knjižari traži studiju o kriminalkama i prodavača to podsjeti na nesuđenog autora studije o njima... Godinu dana ranije. Novopečeni profesor sociologije Stanislas Previne (A. Dussollier) upravo sprema tezu o ženama u svijetu zločina. Stoga odluči posjetiti zatvorenicu Camille Bliss (B. Lafont), višestruku ubojicu osuđenu na najtežu zatvorsku kaznu. Lijepa i inteligentna Camille odmah očara Stanislasa. Njezina životna priča niz je nesreća, otkako je kao djevojčica uzrokovala smrt oca tiranina. Napustivši mjestašce u kojem je stanovala, Camille se udala za nespretnog Clovisa (P. Léotard), ali je vrlo brzo pronašla ljubavnika u pjevaču Samu Goldenu (G. Marchand)...

Uloge tumače Bernadette Lafont, Claude Brasseur, André Dussollier, Charles Denner, Guy Marchand, Philippe Léotard, Anne Kreis.

Scenarij potpisuju Jean-Loup Dabadie i François Truffaut koji je ujedno i redatelj filma.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!