Lijepa naša Europo: Hrvati na Kosovu - Najstarija hrvatska dijaspora

16.01.2023.

19:52

Autor: HRT

Dokumentarna serija Lijepa naša Europo posvećena je hrvatskoj manjini u europskim zemljama, a ovaj jedinstveni projekt HRT je realizirao u suradnji s Vladinim Savjetom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Serija u produkciji Programa za Hrvate izvan RH snimljena je u Češkoj, Italiji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bugarskoj i Mađarskoj, a autori su Miro Branković, Silvija Trnčević, Zdravko Fuček, Božo Vodopija, Milka Barišić i Marijana Podgorelec. 

Hrvati na Kosovu smatraju se najstarijom hrvatskom dijasporom, jer dulje od sedam stoljeća u Janjevu, kao potomci dubrovačkih trgovaca i rudara, čuvaju svoje nacionalno ime i katoličku vjeru. Što se događa s napuštenim hrvatskim imanjima, tko pljačka hrvatske kuće i šume u Janjevu i Letnici? Brine li itko o petnaestak hrvatskih staraca u Letnici, koji u 21. stoljeću žive bez osnovnih životnih uvjeta - vode i struje, istjerani iz svojih kuća?

Iz mučeničke krvi, poput nedavno proglašenih blaženika fra Serafina Glasnovića Kodića i don Antona Muzića te sluge Božjeg fra Alojzija Palića rađaju se nova duhovna zvanja. Tko i zašto najuglednije kosovske Hrvate danas nastoji albanizirati? Kako su janjevačke žene kroz povijest uspjele sačuvati narodnu nošnju i što je ona značila za preživljavanje u teškim vremenima?

Epizodu dokumentarne serije prikazujemo u ponedjeljak, 23. siječnja, na Drugom u 18:20

Ponedjeljak, 23. siječnja na Drugom

Ponedjeljak, 23. siječnja na Drugom

Foto: dokumentarna serija / Lijepa naša Europo

Autor glazbe je Vicko Dragojević. Scenarist i redatelj ovoga nastavka je Božo Vodopija. Montažer Dominik Miljak, producentica Mirela Vučko, a urednica projekta Doris Vučković.

U videoteci multimedijske platforme HRTi dostupne su emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!