Lijepa naša Europo: Hrvati u Crnoj Gori - Fides et honor - Vjera i čast

24.01.2023.

16:29

Autor: HRT

Ponedjeljak, 30. siječnja na Drugom

Ponedjeljak, 30. siječnja na Drugom

Foto: Lijepa naša Europo / dokumentarni film

Dokumentarni film o Hrvatima u Crnoj Gori govori o životu hrvatske autohtone zajednice u Boki kotorskoj, Budvi i barskom kraju te pripadnicima hrvatske dijaspore u glavnom crnogorskom gradu Podgorici. U ponedjeljak, 30. siječnja na Drugom programu u 18:20 prikazujemo dokumentarni film Lijepa naša Europo. 

Hrvatskom baštinom u Crnoj Gori smatra se najstarija bratovština pomoraca na svijetu - Bokeljska mornarica, koja je izrasla na kultu kotorskoga zaštitnika svetoga Tripuna.

U tu baštinu neosporna spada i više od stotinu crkava, samostana i kapela Kotorske biskupije, među kojima se ističe katedrala svetoga Tripuna u Kotoru te crkva Gospe od Škrpjela na umjetno izgrađenom otoku ispred baroknog Perasta.

Kako to naslijeđe čuva današnja hrvatska zajednica u Crnoj Gori, koja je od nekoć većinskoga naroda u Boki kotorskoj postala izrazita manjina? Kakvo je društveno i političko organiziranje Hrvata u Crnoj Gori, njihova veza s matičnom državom, te odnos prema crnogorskoj državnosti?

Kako Hrvati u Crnoj Gori danas žive, podliježu li asimilaciji ili ipak uspijevaju sačuvati vlastitu posebnost, koju kao autohtona zajednica u Boki kotorskoj brižno njeguju stoljećima?

Ponedjeljak, 30. rujna na Drugom

Ponedjeljak, 30. rujna na Drugom

Foto: Lijepa naša Europo / dokumentarna serija

Na posljednjem popisu stanovništva 2011. u Crnoj Gori samo se šest tisuća i dvadeset jedna osoba nacionalno izjasnila kao Hrvat. A ankete koja se sustavno posljednjih nekoliko godina provode u Crnoj Gori nedvojbeno dokazuju da su Hrvati svrstani među jednu od tri najnepoželjnije osobe da vam budu susjedi, poslodavci, bračni drugovi ili poslovni partneri, iako hrvatski narod u toj zemlji kontinuirano daje punu potporu suvremenoj i europskoj Crnoj Gori.

Što u očuvanju nacionalne posebnosti Hrvata u Crnoj Gori znače njihovi tiskani i elektronički mediji , a osobito povezanost s Katoličkom Crkvom, prvenstveno drevnom Kotorskom biskupijom?

video thumb

Redatelj i scenarist Božo Vodopija, snimatelj Mato Kristović, montažer Dominik Miljak, autor glazbe Vicko Dragojević, urednica projekta Doris Vučković.

Seriju Lijepa naša Europo, ponedjeljkom osim na Prvom i Četvrtom programu u 20:30, možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!