Lijepa naša Europo: Hrvati u Mađarskoj

06.03.2023.

18:40

Autor: HRT

Dokumentarna serija posvećena je hrvatskoj manjini u europskim zemljama, a ovaj jedinstveni projekt HRT je realizirao u suradnji s Vladinim Savjetom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U ponedjeljak, 13. ožujka, na Drugom programu u 18:20 prikazujemo epizodu Hrvati u Mađarskoj.

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Foto: Lijepa naša Europo / dokumentarna serija

Hrvati već stoljećima žive na području Mađarske raštrkano u manjim i većim cjelinama od mađarsko-austrijsko-slovačke tromeđe, duž granica s Austrijom i Hrvatskom, sve do Bačke na jugu mađarske države.

Razne etničke skupine Hrvata u Mađarskoj rabe sva narječja i gotovo sve dijalekte kojima se govori u matičnoj zemlji. Postoje subetničke skupine: Bunjevci, Šokci, Dalmatini, gradišćanski Hrvati, pomurski Hrvati, podravski Hrvati i bošnjački Hrvati, koji su tijekom dugih stoljeća uspjeli jezik i nacionalni identitet sačuvati do danas. 

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Foto: Lijepa naša Europo / dokumentarna serija

Po procjenama Hrvata u Mađarskoj ima oko 50.000, iako popisi pučanstva pokazuju znatno manji broj pripadnika hrvatske nacionalnosti. Unatoč snažnom procesu asimilacije Hrvati u Mađarskoj njeguju svoj nacionalni identitet već petsto godina.

Scenarij i režiju potpisuje Marijana Podgorelec. Snimatelj je Ivan Brezovec, montažer Damir Čučić, a producent Marko Kaić.

Urednica projekta je Doris Vučković.  

Emitirane emisije možete pronaći u videoteci multimedijske platforme HRTi.

Galerija
Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom , Foto: Lijepa naša Europo/dokumentarna serija
Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom, Foto: Lijepa naša Europo/dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!