15:26 / 13.06.2021.

Autor: HRT

Lisinski - iluzije romantizma

Prag

Prag

Foto: Lisinski - iluzije romantizma / dokumentarni film

U ponedjeljak 21. lipnja u 20:10 na Prvom programu HTV-a emitiramo dokumentarni film o Vatroslavu Lisinskom, snimljen u Zagrebu i Pragu, u povodu 200. godišnjice skladateljeva rođenja.

video thumb

Koliko se slava Vatroslava Lisinskog temelji na tragičnoj sudbini i filmičnoj biografiji zvijezde ilirskog pokreta koja je umrla s 34 godine sama i siromašna, a koliko na stvarnom poznavanju njegove glazbe? Jesu li za njegovu skladateljsku karijeru obilježenu meteorskim uspjehom i dramatičnim padom krive zloba i zavist okoline ili objektivne okolnosti? Je li Lisinski kao osoba doista bio fatalist i melankolik i otkud potječe takva slika o njemu?

Pripada li operi Porin oznaka kapitalnog djela u opusu ovog autora ili se njegova najveća vrijednost krije negdje drugdje? Je li naslovni junak viteške opere Porin uopće postojao i zna li se tko je on bio? Je li ideja državotvornosti hrvatskih preporoditelja utemeljena na srednjovjekovnoj povijesti konstrukt ili znanstvena činjenica? Jesu li i revolucionarne ideje iz sredine 19. stoljeća bile iluzija?

Pored biografije i stvaralaštva, dokumentarni film proniče u duh vremena i rasvjetljava politički, kulturni i društveni kontekst u kojem je Lisinski djelovao.

Redatelj je Danko Volarić, producent Marko Kaić, a urednica Ivana Kocelj.

Dokumentarni film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme je i dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!