17:49 / 23.03.2021.

Autor: HRT

Lisinski - iluzije romantizma

Nedjelja, 28. ožujka na Trećem

Nedjelja, 28. ožujka na Trećem

Foto: Lisinski - iluzije romantizma / dokumentarni film

U nedjelju 28. ožujka u 15:10 i 23:35 na Trećem slijedi dokumentarni film Lisinski - iluzije romantizma snimljen u Zagrebu i Pragu u povodu 200. godišnjice skladateljeva rođenja.

Koliko se slava Vatroslava Lisinskog temelji na tragičnoj sudbini i filmičnoj biografiji zvijezde ilirskog pokreta koja je umrla s 34 godine sama i siromašna, a koliko na stvarnom poznavanju njegove glazbe? Jesu li za njegovu skladateljsku karijeru obilježenu meteorskim uspjehom i dramatičnim padom krive zloba i zavist okoline ili objektivne okolnosti? Je li Lisinski kao osoba doista bio fatalist i melankolik i otkud potječe takva slika o njemu? 

Pripada li operi Porin oznaka kapitalnog djela u opusu ovog autora ili se njegova najveća vrijednost krije negdje drugdje? Je li naslovni junak viteške opere Porin uopće postojao i zna li se tko je on bio? Je li ideja državotvornosti hrvatskih preporoditelja utemeljena na srednjovjekovnoj povijesti konstrukt ili znanstvena činjenica? Jesu li i revolucionarne ideje iz sredine 19. stoljeća bile iluzija?

Na ova pitanja odgovara dokumentarna emisija o Vatroslavu Lisinskom snimljena u Zagrebu i Pragu u povodu 200. godišnjice skladateljeva rođenja. Pored biografije i stvaralaštva, emisija proniče u duh vremena i rasvjetljava politički, kulturni i društveni kontekst u kojem je Lisinski djelovao.

Redatelj je Danko Volarić, producent Marko Kaić, a urednica Ivana Kocelj.

Emisiju na području RH pratite i preko naše multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!