Liverpool: Izbor za pjesmu Eurovizije 2023. - 1. polufinalna večer

02.05.2023.

12:08

Autor: HRT

Hrvatska radiotelevizija i ove godine tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskoga glazbenog natjecanja - izbora za pjesmu Eurovizije. U utorak, 9. svibnja na Prvom programu HTV-a, Drugom programu Hrvatskog radija i multimedijskoj usluzi HRTi od 21 sat prenosimo prvu polufinalnu večer 67. izdanja izbora za najbolju pjesmu Eurovizije 2023,  a tada će nastupiti i hrvatski predstavnici Let 3 s pjesmom Mama ŠČ!. 

Ove godine izbor za najbolju pjesma Eurovizije održava se 9., 11. i 13. svibnja u Liverpoolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022. s pjesmom Stefania sastava Kalush Orchestra, nije mogla ispuniti zahtjeve za domaćinstvo zbog sigurnosnih problema izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu 2022. Zbog toga je Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Polufinalnim večerima moderirat će ženska ukrajinsko-britanska kombinacija: glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina. U finalu će im se pridružiti irski televizijski voditelj Graham Norton.

Ceremoniju otvaranja 67. eurovizijskog izdanja predvodit će još jedan komentator, ali i prijašnji voditelj Eurosonga, Ukrajinac Timur Miroshnychenko, uz sportsku voditeljicu i olimpijku podrijetlom iz Liverpoola Sam Quek.

Na natjecanju sudjeluje 37 zemalja. Hrvatski predstavnici grupa Let 3 s pjesmom Mama ŠČ! nastupaju sedmi, u prvoj polufinalnoj večeri!

Hrvatski gledatelji glasuju u prvoj polufinalnoj večeri za svoje favorite, osim za svog predstavnika, kao i u finalnoj večeri.

Način glasovanja:

Nazovite 06155 + redni broj pjesme (01-15) / u finalu (01-37).

Pošaljite SMS na 666555 s rednim brojem pjesme (01-15) / u finalu (01-37).

Cijena poziva iznosi 0,50 € /3,75 kn za fiksne i 0,67 € /5,06 kn za mobilne mreže.

Cijena SMS poruke iznosi 0,49 € /3,72 kn/SMS s uključenim PDV-om.

Tehnički davatelj usluge: NTH Mobile d.o.o., korisnička služba 016388160.

Uz zemlje koje sudjeluju u prvom polufinalu glasovati mogu izravni finalisti - Francuska, Njemačka i Italija, kao i glasači diljem svijeta smješteni pod entitetom Rest of the World.

Promjene u načinu glasovanja: za prolazak u finale odlučuju isključivo glasovi publike, a svoj glas imaju i gledatelji iz zemalja koje ne sudjeluju na Eurosongu. Oni će svoje favorite moći birati putem interneta, a njihovi će se bodovi predstaviti i podijeliti u obliku novog entiteta Rest of the World. Stručni žiriji i dalje će moći odlučivati o pobjedniku te će svoje bodove dijeliti u velikom finalu.

Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila je da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako Britanci ugošćuju to natjecanje rekordni deveti put, a na domaćinstvo su čekali točno četvrt stoljeća - od 1998. i Eurovizije u Birminghamu.

Također, ovo je čak peti put da UK organizira natjecanje umjesto zemlje pobjednice. Kraljevina je prvi put uskočila kao domaćin 1960. umjesto Nizozemske, tri godine poslije, 1963., umjesto Francuske, zatim 1972. za Monako i naposljetku 1974. za Luksemburg.

 Eurovizija 2023.

Eurovizija 2023.

Foto: promo / promo

Natjecanje, koje producira BBC u suradnji s ukrajinskom nacionalnom televizijom UA:PBC sastoji od dva polufinala i finala. Zajednička želja im je ujediniti cijelu Europu oko vrijednosti mira, potpore, slavlja različitosti i talenata, a novi slogan natjecanja za pjesmu Eurovizije je Ujedinjeni glazbom.

Logotip je zamišljen kao niz povezanih dvodimenzionalnih srca u ukrajinskim i britanskim bojama koja u animiranom prikazu pulsiraju kao jedno poput elektrokardiograma, dodatno naglašavajući zajedništvo. Također, u ovom obliku prikazana srca reagiraju na ritam i zvuk što dodatno pojačava univerzalnu poruku prema kojoj nas glazba ujedinjuje bez obzira na rasu, nacionalnost i sve druge različitosti.

Komentator prijenosa izbora za pjesmu Eurovizije je Duško Ćurlić. Urednica prijenosa je Maja Tokić, producent prijenosa je Damir Hanžek, urednik projekta je Tomislav Štengl, a producent projekta Denis Škorput. 

Prijenos druge polufinalna večer je na rasporedu 11. svibnja, a velike završnice 67. natjecanja za pjesmu Eurovizije 13. svibnja na Prvom programu u 21 sat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!