Liverpool: Izbor za pjesmu Eurovizije 2023. - finale

11.05.2023.

21:20

Autor: HRT

Velika završnica ovogodišnjeg 67. natjecanja za pjesmu Eurovizije održat će se u subotu 13. svibnja u Liverpoolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prijenos možete pratiti od 21 sat na Prvome programu Hrvatske televizije, Drugom programu Hrvatskoga radija i multimedijskoj platformi HRTi. Hrvatski predstavnici Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!" nastupit će  predzadnji u finalnoj večeri. 

U finalnoj večeri Eurosonga sudjelovat će ukupno 26 zemalja - Ukrajina, pobjednik prethodnog izdanja, zatim "Velika petorka" koju čine Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Španjolska i Njemačka te po deset najbolje rangiranih zemalja svakog od dva polufinala. Večer će otvoriti Austrija, nakon koje slijede Portugal, Švicarska, Poljska, Srbija, Francuska, Cipar, Španjolska, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Australija, Belgija, Armenija, Moldavija, Ukrajina, Norveška, Njemačka, Litva, Izrael, Slovenija, Hrvatska i Velika Britanija. 

- Sada svi zajedno moramo ponavljati: ŠČ, ŠČ, ŠČ... Počnimo skupa mantrati kako bismo širili pozitivnu energiju i udružili se u borbi protiv gluposti, netolerancije i rata. Jer svaki rat je glup, ni u jednom nema pobjednika, u svakom ratu ima samo žrtava i zato mi moramo jednom zauvijek reci da nam je puna kapa svakog rata, poručuju naši eurovizijski predstavnici, grupa Let 3.

- Veliki posao napravili smo u ova dva tjedna otkako smo u Liverpoolu. Svi sada znaju izgovoriti ŠČ, obožavatelji naše glazbenike zaustavljaju na svakom koraku, svi se žele fotografirati s njima ili skupa s Letom 3 otpjevati Mamu ŠČ, kaže Tomislav Štengl, šef naše eurovizijske delegacije, koji je polufinale u green roomu u utorak pratio odjeven poput članova Leta 3, a u istom kostimu i na istom mjestu pratit će i finale Eurosonga.

- Svi osjećamo da ćemo se iz Liverpoola vratiti zadovoljni rezultatom naših predstavnika, ističe Štengl.

Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022. s pjesmom Stefania sastava Kalush Orchestra, nije mogla ispuniti zahtjeve za domaćinstvo zbog sigurnosnih problema izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu 2022. Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila je da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako Britanci ugošćuju to natjecanje rekordni deveti put, a na domaćinstvo su čekali točno četvrt stoljeća - od 1998. i Eurovizije u Birminghamu. 

Također, ovo je čak peti put da UK organizira natjecanje umjesto zemlje pobjednice. Kraljevina je prvi put uskočila kao domaćin 1960. umjesto Nizozemske, tri godine poslije, 1963., umjesto Francuske, zatim 1972. za Monako i naposljetku 1974. za Luksemburg.

Natjecanje producira BBC u suradnji s ukrajinskom nacionalnom televizijom UA:PBC. Zajednička im je želja ujediniti cijelu Europu oko vrijednosti mira, potpore, slavlja različitosti i talenata, a novi slogan natjecanja za pjesmu Eurovizije je Ujedinjeni glazbom. 

Logotip je zamišljen kao niz povezanih dvodimenzionalnih srca u ukrajinskim i britanskim bojama koja u animiranom prikazu pulsiraju kao jedno poput elektrokardiograma, dodatno naglašavajući zajedništvo. Također, u ovom obliku prikazana srca reagiraju na ritam i zvuk što dodatno pojačava univerzalnu poruku prema kojoj nas glazba ujedinjuje bez obzira na rasu, nacionalnost i sve druge različitosti.

Voditelji su glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon, ukrajinska pjevačica Julia Sanina te irski televizijski voditelj Graham Norton.

Hrvatski gledatelji glasuju u finalnoj večeri za svoje favorite, osim za svog predstavnika. 

Način glasovanja:

Nazovite 06155 + redni broj pjesme (01-26)

Pošaljite SMS na 666555 s rednim brojem pjesme (01-26)

Cijena poziva iznosi 0,50 € /3,75 kn za fiksne i 0,67 €/5,06 kn za za mobilne mreže.

Cijena SMS poruke iznosi 0,49 €/3,72 kn/SMS s uključenim PDV-om.

Tehnički davatelj usluge: NTH Mobile d.o.o., korisnička služba 016388160

Glasovati mogu sve zemlje koje su se natjecale na Eurosongu, kao i gledatelji iz zemalja diljem svijeta koje ne sudjeluju na Eurosongu, smješteni pod entitetom Rest of the World.

Oni će svoje favorite moći birati putem Interneta. Stručni žiriji i dalje će moći odlučivati o pobjedniku te će svoje bodove dijeliti u velikom finalu. 

Urednica prijenosa Maja Tokić, producent prijenosa Damir Hanžek, producent projekta Denis Škorput, komentator Duško Ćurlić, urednik projekta Tomislav Štengl.

Subota, 13. svibnja na Prvom

Subota, 13. svibnja na Prvom

Foto: Ususret Eurosongu - pozdrav iz Liverpoola / dokumentarni film

Uoči prijenosa finala, u 20:15 na Prvom emitiramo dokumentarni film Ususret Eurosongu - pozdrav iz Liverpoola. HRT-ova vrijedna ekipa zabilježila je što je prethodilo najzabavnijem događaju godine, kako su tekle generalne probe, jesu li naši predstavnici LET 3 doprli do svih obožavatelja Eurosonga, postoji li itko tko je pred njihovim performansom ostao ravnodušan? Upoznat ćemo vas i s Liverpoolom, gradom Beatlesa i nogometa.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!