Ljubav oko svijeta - dokumentarni film Davora i Anđele Rostuhar

20.12.2021.

09:29

Autor: HRT

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Foto: Ljubav oko svijeta / dokumentarni film

U nedjelju, 2. siječnja, u 20:45 na Prvom programu premijerno prikazujemo prvi dio dokumentarnog filma Ljubav oko svijeta. Poznati hrvatski putopisac Davor Rostuhar i njegova supruga Anđela odlučili su svoj medeni mjesec pretvoriti u putovanje oko svijeta na kojem su istraživali temu ljubavi kroz prizmu različitih kultura, običaja i vjerovanja. 

video thumb

Tijekom putovanja dugog godinu dana dokumentirali su više od 130 parova u 30 zemalja istražujući u kojoj je mjeri ideja romantične veze određena specifičnim društvenim, geografskim i religijskim kontekstima. Parovima su uvijek postavljali isti niz pitanja: Kako ste se upoznali? Kako se vaša veza razvila? Kakva ste očekivanja imali od svojih partnera? Koliko su ta očekivanja ispunjenja? – da bi u konačnici pokušali odgovoriti na pitanje: Što je to ljubav?

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Foto: Ljubav oko svijeta / dokumentarni film

Rostuhari su cijelo putovanje sami organizirali. Prošli su trideset zemalja, svakih par dana su mijenjali grad, a svakih par tjedana zemlju. Razgovarali su s nekoliko tisuća ljudi.

- Pronaći zanimljive priče u nama stranim kulturama u kojima ne poznajemo nikog, bio je jedan od najvećih izazova cijelog projekta. Tražili smo sve nijanse ljubavi i odnosa. Razgovarali smo s "friškim" parovima, kao i s onima koji su proslavili dijamantnu obljetnicu, s gay i heteroseksualnim parovima, s ljudima koji žive u tradicionalnim poligamnim, kao i s onima koji imaju moderne, poliamorne veze. Razgovarali smo s ljudima koji su se vjenčali sami za sebe, kako i onima koji su se razveli, ljudima čiji su supružnici preminuli i onima koji još uvijek tragaju za srodnom dušom, onima koji nikada nisu našli ljubav i onima koji su u ljubavi našli sve, otkrila nam je Anđela Rostuhar.

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Foto: Ljubav oko svijeta / dokumentarni film

Istaknula je da su koristili sve dostupne kanale – društvene mreže, Couchsurfing platformu, poznanstva, lokalne fiksere, medije... Ponekad je išlo glatko, ponekad bi proveli tjedne rada na jednoj priči, kazala je Anđela.

Davor pak kaže da svako putovanje na koje odemo otvorena srca ima priliku promijeniti nas, a da je ovo bilo kolosalno putovanje, epski medeni mjesec, ritual prijelaza, hodočašće i da ih je promijenilo na više razina.

Anđela i ja smo išli na to putovanje s određenim idejama o ljubavi, s određenim iluzijama, a onda smo zajedno dekonstruirali te stare, trule priče te otkrivali i gradili nove, bolje, jače, čvršće. I sve to paralelno i zajedno. Divan je to proces, koji nije prestao niti kad je putovanje završilo, nego se nastavio u drugoj fazi putovanja – kada smo se posvetili kreativi – radu na knjizi i filmu, na pričanju priče.

Davor Rostuhar

Otkrio nam je i neke zanimljive priče koje će gledatelji uskoro moći vidjeti u filmu Put oko svijeta.

- Antropološki su najznačajniji intervjui bili s nekima od posljednjih lovaca i sakupljača na svijetu: pripadnicima plemena Matis u Amazoni i Bušmanima Kalaharija, kao i to što smo u logistički nemogućem Čadu uspjeli pronaći jedini narod na svijetu u kojem se muškarci šminkaju da bi zaveli žene. Također, vrlo je značajno i vrijedno što smo daleko u Himalaji uspjeli pronaći jedan od posljednjih primjera poliandrije – tradicionalne prakse u kojoj žene imaju po nekoliko muževa, što je običaj koji je i prije bio vrlo rijedak, a danas je gotovo potpuno izumro, dodao je Davor.

Galerija
Nedjelja, 2. siječnja na Prvom  , Foto: Ljubav oko svijeta/dokumentarni film
Nedjelja, 2. siječnja na Prvom  , Foto: Ljubav oko svijeta/dokumentarni film

- Ili to što smo u Kini pronašli jednu malenu kulturu koja je najbliže matrijarhatu od svih kultura koje su ikad zabilježene (jer matrijarhat nikad nigdje nije postojao). Osobno su nas možda najviše potresle i nadahnule priče o zabranjenim ljubavima, primjerice priča momka iz najviše kaste brahmana koji je oženio djevojku iz najniže kaste "nedodirljivih" što je i danas u 21. stoljeću u Indiji s milijardu stanovnika posve izoliran slučaj, otkrio je Davor samo djelić fascinantnih priča koje su snimili u 30 država širom svijeta.

Galerija
Nedjelja, 2. siječnja na Prvom , Foto: Ljubav oko svijeta/dokumentarni film
Nedjelja, 2. siječnja na Prvom  , Foto: Ljubav oko svijeta/dokumentarni filmNedjelja, 2. siječnja na Prvom , Foto: Ljubav oko svijeta/dokumentarni filmNedjelja, 2. siječnja na Prvom , Foto: Ljubav oko svijeta/dokumentarni film

Dvodijelni dokumentarni film Ljubav oko svijeta premijerno je prikazan na njemačko-francuskoj televiziji ARTE nakon čega je imao vrlo uspješnu distribuciju u kinima i na festivalima. Na 17. ZagrebDOXU i na 30. Danima hrvatskog filma osvojio je nagrade publike.

Autori filma su Anđela i Davor Rostuhar. Suradnica na scenariju je Jasna Žmak. Montažer je Ivan Živalj, glazba: Nenad Kovačić.

Produkcija: Klub za ekspedicionizam i kulturu KEK (Anđela i Davor Rostuhar), Drugi plan (Nebojša Taraba, Miodrag Sila) i Autentica (Patrick Hörl, Andreas Martin)

Dokumentarni film možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!