Ludbreg: Misa, prijenos

29.08.2022.

17:38

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju, 4. rujna, u 10 sati na Prvom programu HTV-a i Prvom programu HR-a prenosimo misu iz Ludbrega.  

Podravski grad Ludbreg poznat je po čudu ukazanja Krvi Kristove godine 1411. svećeniku koji je služio misu u kapeli dvorca Batthyany. S čudom je bio upoznat najprije papa Julije II. a potom Leon X., koji je svojom bulom iz 1513. potvrdio neobičan događaj potaknuvši pobožnost štovanja svete relikvije i euharistije u tom kraju.

Uz Ludbreg je vezano i ispunjenje zavjeta koji su hrvatski staleži i redovi učinili Bogu 1739. godine u Varaždinu da će izgraditi zavjetnu kapelu ako nestane kuge koja je tada harala tim područjem. Zavjet je s vremenom odgađan, a potom je pao u zaborav. Hrvatski sabor ispunio ga je tek 1994. godine.

Iz jedinstvenog Svetišta predragocjene Krvi Kristove ispred Zavjetne kapele Hrvatskog sabora euharistijsko slavlje s prethodnom procesijom predvodit će mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup.

Komentator i urednik prijenosa je Dragutin Siladi. Redatelj je Neven-Mihael Dianežević, a organizator produkcije Luka Zadravec.

Misu pratite i preko mulitmedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!