10:53 / 03.02.2022.

Autor: HRT

Ludi dani

Petak, 18. veljače na Trećem

Petak, 18. veljače na Trećem

Foto: Ludi dani / film

Hrvatsku dramu Ludi dani prikazujemo u petak 18. veljače na Trećem programu u 22 sata. 

U malo zabito selo negdje u Dalmatinskoj zagori stižu kući na odmor gastarbajteri. Puni njemačkih maraka, sjede u lokalnoj kavani, piju, kartaju i razmeću se novcem.

Petak, 18. veljače na Trećem

Petak, 18. veljače na Trećem

Foto: Ludi dani / film

Najrazmetljiviji, Jure (Z. Lepetić), uzor je mlađima jer ga smatraju vrlo uspješnim s obzirom da ima veliku kuću, novi auto, traktor te se lijepo odijeva. Negdje iz prikrajka ih promatra Klempo (S. Papac), jedini gastarbajter kojeg selo smatra siromašnim i neuspješnim jer nije sagradio kuću, niti ima auto te je stoga česti izvor poruge. 

Iznerviran lošim kartama, Jure izvrijeđa Klempu rekavši mu da je jado i goljo na što Klempo predloži okladu u kojoj će se vidjeti tko ima više novca. Tko izgubi okladu mora onom drugom dati sve te se još i svući do gola i takav trčati kroz cijelo mjesto...

Petak, 18. veljače na Trećem

Petak, 18. veljače na Trećem

Foto: Ludi dani / film

Nakon vrlo uspješnih dokumentaraca (Vox populi, Šije, Bino, oko galebovo, Jači od mora) Nikola Babić 1977. godine snima srednjometražni film Ludi dani koji potom pretvara u dugometražni igrani film o tada vrlo aktualnoj temi - radnicima na privremenom radu u inozemstvu, gastarbajterima.

Radnja se događa u malom selu u Dalmatinskoj zagori iz kojeg zbog loše ekonomske situacije odlaze mladi ljudi na rad u Njemačku dok ih obitelji čekaju u domovini. U ulozi gizdavog i bahatog bogatog Jure imamo priliku gledati izvrsnog Zvonka Lepetića koji je za ovu rolu nagrađen Srebrnom arenom na Pulskom festivalu, a Nikola Babić dobio je nagradu filmske kritike za režiju.

Osim Lepetića, odličnu je ulogu ostvario Ilija Ivezić također u ulozi gastarbajtera, dok je Klempu glumio naturščik Spaso Papac. Prvi put se na filmu pojavila Perica Martinović u ulozi konobarice. Snimljen u autentičnom ambijentu, Ludi dani se u pojedinim sekvencama približavaju dokumentarističkom izričaju dok je dramaturška okosnica kritika taštine koju potiče mala sredina.

Uz Zvonka Lepetića, Iliju Ivezića, Spasoja Papca i Pericu Martinović, u drami Ludi dani, naslovne tumače Božidar Boban, Niko Pavlović, Hermina Pipinić te Marija Sekelez.

Scenarij potpisuje redatelj Nikola Babić. 

Urednica je Branka Papić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!