08:34 / 17.02.2022.

Autor: HRT

Ludi rimski carevi: Kaligula

Petak, 4. ožujka na Četvrtom

Petak, 4. ožujka na Četvrtom

Foto: Ludi rimski carevi / dokumentarna serija

Dokumentarnu seriju Ludi rimski carevi prikazjemo od petak 4. ožujka na Četvrtom programu u 20:05.  Četverodijelna serija se temelji na pogrešnim predodžbama o onim rimskim carevima koji su općenito zapamćeni kao ludi. To su Kaligula, Neron, Komod i Elagabal.

Serija istražuje korijene tih zabluda, prvenstveno analizirajući izvorne tekstove iz tog vremena, autora koji su imali izrazito negativan odnos prema ovim carevima.

Ekipa Znanstveno-obrazovnog programa HTV-a potražila je i stručnu pomoć najboljih poznavatelja antičke povijesti s najjačih europskih sveučilišta (Oxforda, Sorbonne, Berlinske akademije znanosti, itd).

Petak, 4. ožujka na Četvrtom

Petak, 4. ožujka na Četvrtom

Foto: Ludi rimski carevi / dokumentarna serija

U seriji se, uz pomoć suvremene kompjutorske grafike, rekonstruiraju prizori iz života ovih careva, te iz svakodnevnog života starih Rimljana. Tako će gledatelji vidjeti gladijatorske borbe u areni ispunjenoj s 50.000 ljudi, prizore glasovitog požara u Rimu, iskrcavanja rimskih legija na obalama Britanije, i još mnogo toga.

U proizvodnji je sudjelovalo više od 200 ljudi, sašiveno je više od stotinu starorimskih odora, te su napravljene iznimno detaljne makete Foruma Romanuma, Circusa maximusa i glasovite Neronove vile.

Petak, 4. ožujka na Četvrtom

Petak, 4. ožujka na Četvrtom

Foto: Ludi rimski carevi / dokumentarna serija

1. epizoda: Kaligula 

Kaligula je zapamćen kao iznimno okrutan vladar, čije se ponašanje objašnjavalo shizofrenijom i manijom proganjanja. Općepoznata je činjenica da je namjeravao svoga konja Incitata postaviti za konzula, što se koristilo kao glavni argument njegova ludila. Međutim, analiza izvornih povijesnih tekstova pokazuje da je riječ o iznimno inteligentnom i duhovitom čovjeku, koji je ekscentričnim djelima slao vrlo duboke i promišljene političke poruke.

Rimski kroničar Svetonije, jedan od glavnih izvora za Kaligulin život, u ovoj se epizodi pokazuje kao maliciozan tračer koji je tendenciozno želio ocrniti Kaligulu, kojega je, inače, narod obožavao. Ukratko, ova epizoda pokazuje da je Kaligula možda bio ekstravagantan, ali nipošto lud. 

Scenarist, režiser i skladatelj je Božidar Domagoj Burić. 

Dokumentarna serija snimljena je 2006. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!