10:48 / 04.08.2021.

Autor: HRT

Luka sudbine: Mir - Predsjednik Juan Manuel Santos

 Petak, 13. kolovoza na Trećem

Petak, 13. kolovoza na Trećem

Foto: Luka sudbine: Mir - Predsjednik Juan Manuel Santos / dokumentarac

U petak, 13. kolovoza, u 20:05 na Trećem programu HTV-a prikazujemo dokumentarni film Luka sudbine: Mir - Predsjednik Juan Manuel Santos. Dokumentarac nam donosi dramu kolumbijskog puta prema miru. 

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos dobio je odobravanje međunarodne javnosti te Nobelovu nagradu za mir 2016. za okončanje građanskog rata koji je trajao pet desetljeća, a koji je odnio 260.000 života, pri čemu je raseljeno osam milijuna ljudi.

Njegova upornost preobrazila je zemlju koja je nekoć po broju ubojstava bila najopasnija država na svijetu te je pretvorila u svjetsko odredište za ulaganje i turizam.

 Petak, 13. kolovoza na Trećem

Petak, 13. kolovoza na Trećem

Foto: Luka sudbine: Mir - Predsjednik Juan Manuel Santos / dokumentarac

Dok je bio ministar obrane, Santos je ratovao protiv terorističkog gerilskog pokreta FARC-a, progonio je njegove vođe te je organizirao napeta spašavanja talaca. Na mjestu predsjednika pregovarao je o miru i pri tome platio visoku političku cijenu.

Zahvaljujući intervjuima s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i bivšim premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Tonyjem Blairom, dokumentarac informacije crpi iz do sada neviđenog pristupa Santosu, njegovoj obitelji i kolumbijskim službenicima koji nam donose priču o čovjeku koji je karijeru i naslijeđe stavio na kocku kako bi svom narodu donio mir.

Dokumentarni film PORT OF DESTINY: PEACE odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!