20:34 / 13.05.2021.

Autor: HRT

Luther

Subota, 15. svibnja na Drugom

Subota, 15. svibnja na Drugom

Foto: Luther / serija

U subotu, 15. svibnja na Drugom programu u 22:30 ne propustite 1. epizodu serije Luther. Četvrta sezona serije sa Zlatnim globusom nagrađenim Idrisom Elbom u glavnoj ulozi.Kad pakosno inteligentan ubojica ostavi trag trupala, ali nikakvu naznaku svog identiteta, Luther se vraća na posao gdje ga čeka najpotresniji slučaj u karijeri.

Još se oporavljajući od nasilne smrti svog partnera Ripleyja, John Luther napustio je policiju i povukao se na samotnu liticu. Pretrpjevši tragedije, ostalo mu je malo toga za što bi vrijedilo živjeti. Pa kad Luther dozna da bi jedina osoba koju još voli mogla biti mrtva, ima samo jedan cilj - naći odgovornog i osvetiti se.

Za to vrijeme, viši inspektor Theo Bloom i detektivka Emma Lane ulaze u trag stravičnom nizu ubojstava. Divljački ubojica proždire svoje žrtve i preuzima njihov identitet prije nego što prijeđe na svježi plijen. No što se policija više približava mračnom središtu ovog slučaja, istina je sve nejasnija. Tapkaju u mraku i ulaze u smrtonosnu klopku.

Kako se ubojičina krvava misija ubrzava, Luther shvaća da se mora uplesti. Samo se on može udubiti u ubojičinu kompleksnu psihozu i predosjetiti njegov sljedeći potez. No John mora izravnati i neke privatne račune, a njegov beskompromisni pristup dovodi ga u probleme sa šefom gangsterske bande sjevernog Londona - onu vrstu problema iz kakvih će se teško izvući živ.

Kad se zagonetna neznanka pojavi s tvrdnjom da ima poruku od mrtvih, Luther je prisiljen suočiti se sa sjenama prošlosti. Tko je ona? I kako zna njegove najskrovitije tajne? Lutherovi se problemi gomilaju, a kako bi ih riješio, morat će još jednom kompromitirati svoj moralni kodeks. Ovo je njegov najjeziviji slučaj - kušnja koja će ga dovesti do samoga ruba.

Idris Elba je za ulogu Luthera 2012. osvojio Zlatni globus u kategoriji glavne muške uloge, a za istu je nagradu nominiran još tri puta. Serija je osvojila još 14 nagrada i 59 nominacija.


Subota, 15. svibnja na Drugom

Subota, 15. svibnja na Drugom

Foto: Luther / serija

1. epizoda: Luther je od policije dobio dopust i pritajio se u trošnoj brvnari na samom rubu Engleske. No posjet starih kolega iz Londona donosi mu šokantnu vijest zbog koje se mora vratiti i otkriti istinu. Za to vrijeme, strašni serijski ubojica vreba u gradu i proždire dijelove tijela. Tragovi vode od jednog mjesta zločina do drugog, a Schenk i njegov tim moraju odgonetnuti uvrnutu logiku koja povezuje sve žrtve.

No policija nije dorasla ovom ubojitom mozgu, nadmudruje ih na svakom koraku. Luther se ubrzo opet nađe u ćeliji, odlučan preduhitriti ubojicu i spriječiti da se novo unakaženo tijelo pridruži sve većoj gomili.

Uloge tumače Idris Elba (John Luther), Dermot Crowley (Martin Schenk), Michael Smiley (Benny Silver), Rose Leslie (Emma Lane), Darren Boyd (Theo Bloom), Laura Haddock (Megan Cantor), Patrick Malahide (George Corelius), John Heffernan (Steven Rose).

Scenarij Neil Cross, režija Sam Miller, autor Neil Cross, producent Marcus Wilson.

Produkcija: BBC i BBC America

Izvršna producentica je Elizabeth Kilgarriff.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!