M

07.01.2022.

11:36

Autor: HRT

Subota, 22. siječnja na Trećem

Subota, 22. siječnja na Trećem

Foto: M / film

Njemački kriminalistički film M emitiramo u subotu, 22. siječnja, u 20:05 na Trećem programu.

Djevojčicu na povratku iz škole zaustavi ljubazni gospodin i kupi joj balone. Kod kuće je čeka majka koja je za nju postavila stol. No dijete nikada neće stići. Ljubazni gospodin je seksualni manijak koji ubija djevojčice. Tako započinje remek-djelo Fritza Langa, prvi i do danas najbolji film o masovnom ubojici.

Policijska je istraga sveobuhvatna. Najprije su ispitani kriminalci otprije poznati policiji. Oni su izvrsno organizirani i, kako se drže određenih "pravila igre", vrijeđa ih da se njima pripisuje ubijanje djece. Stoga sami organiziraju potragu za ubojicom koji "sramoti" njihovu organizaciju. Ubrzo ga otkriju prosjačke uhode. Jedan od njih na leđima mu otisne slovo "M" kojim počinje njemačka riječ "ubojica".

Na taj ga način cijela kriminalna organizacija ni u jednom trenu neće izgubiti iz vida. Ni policija ne miruje. Odlučni inspektor ubrzo će također naslutiti tko je ubojica. Dvije organizacije, jedna koju društvo podupire i druga koju odbacuje, natječu se sada u lovu na istog čovjeka. Rasplet će biti vrlo dramatičan.

U ulozi ubojice Peter Lorre proslavio se diljem svijeta. Njegova karijera imat će logičan nastavak u Hollywoodu. Ovaj film snagu nije izgubio desetljećima nakon svog nastanka.

Uz Petera Lorrea glume i Ellen Widmann, Inge Landgut, Gustav Grundgens, Theo Lingen, Otto Wernick. Redatelj filma iz 1931. godine je Fritz Lang.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!