10:22 / 14.12.2021.

Autor: HRT

Magarac, vol i djetešce - Božićne jaslice u Europi

 Ponedjeljak, 27. prosinca na Drugom

Ponedjeljak, 27. prosinca na Drugom

Foto: Magarac, vol i djetešce - Božićne jaslice u Europi / dokumentarac

Dokumentarni film Magarac, vol i djetešce - Božićne jaslice u Europi ne propustite u ponedjeljak, 27. prosinca, u 15 sati na Drugom programu HTV-a.

Navodno je Franjo Asiški utemeljio tradiciju postavljanja jaslica. Početkom 13. stoljeća u malom selu u talijanskoj provinciji Greccio dočaravao je potragu za svratištem "običnim ljudima". Nakon Tridentskog koncila 1545. biblijski sadržaji poput božićne priče sve su se češće inscenirali kako bi nadahnuli ljude. Do 19. stoljeća Kristovo se rođenje predstavljalo drvenim rezbarenim figurama.

Danas se jaslice izrađuju od svih mogućih materijala: papirmašea, kartona, stakla, terakote, ali i od medenjaka. U vrijeme adventa mnoga kućanstva imaju jaslice, baš poput božićnog drvca i božićnih kolačića. Anita Lackenberger novim dokumentarcem istražuje raznolikost europskih jaslica i tradicionalne kulinarske poslastice koje ih prate.

Autorica dokumentarnog filma je Anita Lackenberger, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!