Mandolina kapetana Corellija

24.05.2023.

12:15

Autor: HRT

Subota, 3. lipnja na Prvom

Subota, 3. lipnja na Prvom

Foto: Mandolina kapetana Corellija / film

Ljubav i rat među najčešćim su motivima u umjetnosti. Njima se pozabavio i britanski romanopisac Louis de Bernieres u svom bestseleru iz 1993. Mandolina kapetana Corellija. Film prema tom djelu režirao je Britanac John Madden proslavljen "Zaljubljenim Shakespearom" koji mu je donio nominaciju za Oscara. Madden je, inače, uskočio u projekt nakon odustajanja redatelja Rogera Michella (Ja u ljubav vjerujem, Changing Lanes) koji je pretrpio srčani udar. U subotu, 3. lipnja na Prvom programu u 20:15 prikazujemo film  Mandolina kapetana Corellija.

video thumb

S reputacijom hitmakera kojemu leže povijesne romantične priče novi je redatelj okupio poznatu glumačku ekipu na čelu s oskarovcem N. Cageom (Napuštajući Las Vegas, Adaptacija) u ulozi naslovnog junaka, a partnerica mu je P. Cruz (Vraćam se, Sve o mojoj majci) koja se izvrsno snašla u ulozi srčane Pelagije. K tome, film je podsjetio na slični tematski mozaik u Oscarom nagrađenom filmu "Mediterraneo" talijanskog redatelja Gabrielea Salvatoresa.

Fokusiranje na ljubavnu priču i sredozemne ljepote rezultiralo je pravim turističkim procvatom u Kefaloniji, jer "Mandolina kapetana Corellija" plijeni upravo svojom vizualnom stranom te dopadljivim humornim diskursom. U ostalim su ulogama britanski glumci, veteran J. Hurt (Ponoćni ekspres, Čovjek-slon) i aktualni Batman C. Bale (Američki psiho, Carstvo sunca) te grčka zvijezda međunarodnog ugleda I. Papas (Z, Ifigenija).

Subota, 3. lipnja na Prvom

Subota, 3. lipnja na Prvom

Foto: Mandolina kapetana Corellija / film

Povijesna romantična drama. Grčki otok Kefalonija, 1940. Pelagia je odlučna mlada žena koja živi s ocem liječnikom dr. Iannisom uživajući u idiličnoj svakodnevici usred Jonskog mora.

No rat se primiče i Kefaloniji, a Pelagijin mladić Madras ni ne dvoji da se treba priključiti otporu protiv talijanskih okupacijskih snaga koje nadiru iz Albanije. Nakon što okupator uz pomoć njemačkih saveznika zauzme otok, na njega stigne i satnik talijanske vojske te ujedno prevoditelj Antonio Corelli kojega puno više zanimaju glazba i mandoline nego li ratovanje daleko od kuće.

Premda je Pelagia u početku nepovjerljiva prema šarmantnu talijansku časniku, Corelli malo-pomalo počne stjecati njezino povjerenje. Njezino zbližavanje s Talijanom prati Madrasova majka Drosoula...

Subota, 3. lipnja na Prvom

Subota, 3. lipnja na Prvom

Foto: Mandolina kapetana Corellija / film

Uloge u filmu CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN (2021.) glume Nicolas Cage, Penélope Cruz, John Hurt, Christian Bale, David Morrissey, Irene Papas.

Scenarij Shawn Slovo (prema knjizi Louisa de Bernieresa), režija John Madden. Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!