16:25 / 11.06.2021.

Autor: HRT

Manjinski izvještaj

26. lipnja na Prvom

26. lipnja na Prvom

Foto: Manjinski izvještaj / HRT

U subotu, 26. lipnja na Prvom programu u 22:30 prikazujemo Manjinski izvještaj, američki ZF triler iz 2002.

video thumb

"Manjinski izvještaj" (MINORITY REPORT) je bio jedan od najskupljih filmova u 2002., ali se uloženo u svjetskim kinima itekako vratilo. Uz sjajnu fotografiju Spielbergovog suradnika, poljskog snimatelja Janusza Kaminskog (Schindlerova lista) koji je cijelom filmu podario isprani, plavičasti ton, te montažu oskarovca Michaela Kahna i glazbu legendarnog Johna Williamsa, treba istaknuti i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje montaže zvuka, kao i nominacije za Césara i Europsku filmsku nagradu. Zanimljivo je da su u filmu cameo uloge ostvarili redatelj Cameron Crowe i glumica Cameron Diaz.


26. lipnja na Prvom

26. lipnja na Prvom

Foto: Manjinski izvještaj / HRT

Washington D.C., 2054. Policajac John Anderton (T. Cruise) radi u posebnoj jedinici koja se bavi privođenjem potencijalnih zločinaca. Odjel koristi vizije troje mladih vidovnjaka te pomoć njihovih predviđanja i najsuvremenije tehnologije s lakoćom sprečava zločine, pa John uživa ugled među kolegama i političarima. Jednog običnog radnog dana John otkrije da je upravo on budući zločinac, pa očajnički pokušava zametnuti tragove kobne vizije. Kad policija dozna o čemu je riječ, John postane bjegunac, a na tragu mu je kolega Danny (C. Farrell)...


"Zamislite svijet bez ubojstava", čuje se u ovom ambicioznom filmu oskarovca Stevena Spielberga kojim se pridružio svojim kolegama (Ridley Scott, Paul Verhoeven, John Woo) u ekranizacijama literarne ostavštine pisca Philipa K. Dicka. Osim intrigantne zamisli da će policija moći predvidjeti i prevenirati većinu zločina, film je uz Scottovog "Istrebljivača" ponudio jednu od najuvjerljivijih vizija budućnosti.


Glavne uloge tumače Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow, Samantha Morton, Lois Smith, Peter Stormare, Tim Blake Nelson, Steve Harris, Kathryn Morris. Scenaristi su Scott Frank i Jon Cohen (prema pripovijetki Philipa K. Dicka), a režiser je  Steven Spielberg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!