Maroko: Pogled odozgo

12.05.2022.

09:38

Autor: HRT

Petak, 27. svibnja na Trećem

Petak, 27. svibnja na Trećem

Foto: Maroko: Pogled odozgo / dokumentarni film

U petak, 27. svibnja na Trećem programu u 18:05 prikazujemo dokumentarni film Maroko: Pogled odozgo. Od snježnih vrhunaca planine Atlas do prometnih ulica Casablance i Marakeša, dvodijelni dokumentarni film o Marokui poziva vas u veliku pustolovinu. To je putovanje u režiji Yanna Arthus-Bertranda i uz naraciju Alija Baddoua, kroz uspomene i otkrića, kroz vrijeme i povijest, gdje će vas iznenaditi i zadiviti krajolici koje ste smatrali poznatima. Otkrijte ovu čudesnu zemlju iz novoga kuta, dok se pruža pred vama gledana s neba, puna emocija i čuda.

Ali Baddou, frankofoni Marokanac, kreće se vlastitim tragovima, istražujući svoju kulturnu baštinu, vraćajući se k blistavim civilizacijama koje su oblikovale Rabat, Tandžer i Marakeš. Između Feza i Meknesa priziva sjećanja iz djetinjstva na tijesne ulice Medine, na kojima je odrastao.

Petak, 27. svibnja na Trećem

Petak, 27. svibnja na Trećem

Foto: Maroko: Pogled odozgo / dokumentarni film

Prikazi iz ptičje perspektive koje pruža Yann Arthus-Bertrand otkrivaju tisuću i jedan nadahnjujući pogled, gdje svako područje, svaka vidljiva točka, svaki krajolik ne samo da pripovijedaju povijest Maroka, nego i evociraju bezbroj priča iz te mnogostrane zemlje. To je priča o ratarima koji poput kipara oblikuju izgled krajolika, održavajući zemlju. Priča koja zrači iz jarko plavih zidova Šefšauena i narančastih pješčanih dina Merzuge.

Zemlja u kojoj se legende stapaju s modernizmom. Od ruševina Volubilisa do sjajne solarne elektrane Nur, Maroko grabi naprijed, odazivajući se na izazove obnovljivih izvora energije i prihvaćajući mogućnost gospodarskog razvoja koji oni uključuju.

Produkcija: Hope Production i Calt Production

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!