Maršal

22.04.2021.

11:46

Autor: HRT

Četvrtak, 6. svibnja na Drugom

Četvrtak, 6. svibnja na Drugom

Foto: Maršal / film

U četvrtak, 6. svibnja na Drugom programu u 21 sat pogledajte hrvatski film Maršal (1999.). Filmska komedija potvrđenog autora prvijenca "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana, rađena u tandemu s ocem Ivom Brešanom, koja se prema povijesti odnosi s neobičnom kombinacijom podsmijeha i nostalgije. 

Četvrtak, 6. svibnja na Drugom

Četvrtak, 6. svibnja na Drugom

Foto: Maršal / film

Radnja je smještena na mali usamljeni dalmatinski otok, gdje skupina staraca, svi bivši članovi SUBNOR-a, prisustvujući sprovodu svojega kolege, ugledaju nešto što ih je sve prestravilo i zateklo s izrazima iznenađenja i užasa na licu. Starci nakon sprovoda ni s kim iz mjesta ne komuniciraju. Glasine govore da se na otoku pojavio vampir. Stipan, mladi policajac na službi u Splitu, dobiva zadatak istražiti o čemu se radi i umiriti otočane.

video thumb

Glasine u mjestu također govore da se čudne pojave zbivaju oko stare hrvatske gradine iz srednjeg vijeka, gdje je klinika za duševne bolesnike i da je tamo viđen duh Josipa Broza Tita. Noću u preuređenom hotelu bivši komesar Marinko drži konspirativni sastanak sa svojim starim drugovima, uvjerava ih da je Tito živ i zarobljen na otoku, a na mjestu gdje je "Titov duh" zadnji put viđen nađeno je nekoliko ordena i jedna kubanska cigara...

Film Vinka Brešana "Maršal" u Hrvatskoj je vidjelo više od 100.000 gledatelja, nagrađen je na Pulskom festivalu 2000. godine Velikom zlatnom arenom, dobio je devet međunarodnih nagrada među kojima su i nagrade s festivala A kategorije u Berlinu i Karlovym Varyma.


Četvrtak, 6. svibnja na Drugom

Četvrtak, 6. svibnja na Drugom

Foto: Maršal / film


U glavnim su ulogama Dražen Kühn, Linda Begonja, Boris Buzančić, Ivo Gregurević, Inge Appelt, Ilija Ivezić, Ljubo Kapor, Predrag Vušović, Bojan Navojec, Vlatko Dulić, Ivica Vidović, Boris Svrtan, Ksenija Pajić.

Scenaristi su Ivo Brešan i Vinko Brešan, a redatelj Vinko Brešan.

Glazbu potpisuje Mate Matišić, a direktor fotografije je Živko Zalar.

Produkcija: HRT i Interfilm 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!