Martha - priča u slikama

19.05.2022.

08:48

Autor: HRT

Petak, 3. lipnja na Trećem

Petak, 3. lipnja na Trećem

Foto: Martha - priča u slikama / dokumentarni film

U petak, 3. lipnja, u 23:40 na Trećem slijedi dokumentarni film Martha - priča u slikama.  

Martha Cooper neočekivana je ikona pokreta ulične umjetnosti - sićušna figura sijede kose koja se pojavljuje uz grupe umjetnika grafita s maskama. Sedamdesetih godina 20. stoljeća, dok su gorjele četvrti New Yorka, radila je kao fotografkinja za New York Post. Pronalazila je prizore kreativnosti i igre ondje gdje su drugi vidjeli kriminal i siromaštvo.

Zahvaljujući tome, snimila je neke od prvih prizora njujorških grafita, u vrijeme kad je grad objavio rat toj novoj kulturi. Martha i njezin suradnik Henry Chalfant sabrali su te fotografije u knjizi Subway Art. No komercijalni neuspjeh knjige natjerao je Marthu da se okani grafita i počne dokumentirati mnogobrojne druge skrivene kulture New Yorka.   

Petak, 3. lipnja na Trećem

Petak, 3. lipnja na Trećem

Foto: Martha - priča u slikama / dokumentarni film

Dvadeset godina poslije Martha otkriva da je postala legenda svijeta grafita - kulture koja se sad proširila u globalan pokret. Subway Art postala je jedna od najprodavanijih - i najčešće kradenih - knjiga o umjetnosti svih vremena. Umjetnici grafita desetljećima su je fotokopirali i međusobno dijelili. U dobi od 75 godina Martha pronalazi znatno drugačiju kulturu. Mala zajednica koja je iznikla iz borbe i nedaća prerasla je u komercijalnu industriju pogonjenu usponom društvenih medija.

Danas se svako novo djelo ulične umjetnosti odmah objavljuje, a gomile ljudi čekaju u redu kako bi snimili selfie ispred popularnih djela. Martha se muči tražeći svoje mjesto u tom novom svijetu sa željom da uhvati kreativnost koja ljudima pomaže da se izdignu iz svoje okoline.

Selina Miles redateljica je dokumentarca Martha a Picture Story koji je imao svjetsku premijeru u Službenoj selekciji Tribeca Film Festivala. Ostvarenje je odabrala Mira Vočinkić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!