Marija, škotska kraljica

09.02.2023.

07:47

Autor: HRT

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Foto: Marija, škotska kraljica / film

Povijesna drama snimljena je prema biografiji Johna Guya Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart. Film je primio podijeljene kritike i zbog nekih povijesnih netočnosti, no svi se slažu da su dvije glavne glumice Saoirse Ronan (Mary Stuart) i Margot Robbie (Elizabeta I.) ostvarile vrhunske uloge, a film je ušao u anale, osim po njihovoj glumi, i po sjajnim kostimima.  

video thumb

Mary Stuart je postala francuska kraljica sa 16 godina, obudovjela s 18 i tada se odlučila vratiti u rodnu Škotsku kao zakonita kraljica škotskog prijestolja. Engleskom tada vlada Elizabeta I., i ono što počinje kao uzajamno poštovanje dviju kraljica susjednih država pretvara se u suparništvo u moći i ljubavi kad Mary Stuart potraži utočište u Engleskoj pred pobunjenim škotskim plemstvom, koje završava dugogodišnjim zatočeništvom i na kraju smrću pogubljenjem. 

Galerija
Nedjelja, 19. veljače na Prvom , Foto: Marija, škotska kraljica/film
Nedjelja, 19. veljače na Prvom  , Foto: Marija, škotska kraljica/film

Film je dobio tri nominacije za nagradu Britanske akademije, dvije nominacije za najbolje kostime, šminku i frizure, a Margot Robbie je dobila dvije nominacija za najbolju žensku sporednu ulogu.

U njemu uz Saoirse Ronan i Margot Robbie glume i Jack Lowden, Joel Alwyn, David Tennant, Guy Pearce te drugi. Scenarij ostvarenja iz 2018. godine potpisuje Beau Willimon, a režiju Josie Rourke.

Povijesnu dramu Marija, škotska kraljica prikazujemo u nedjelju, 19. veljače, u 20:15 na Prvom.  

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Foto: Marija, škotska kraljica / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!