11:19 / 11.02.2021.

Autor: HRT

Massimo Quarta i Simfonijski orkestar HRT-a

Massimo Quarta

Massimo Quarta

Foto: Massimo Quarta i Simfonijski orkestar HRT-a / HRT

U Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a gostuje talijanski violinist i dirigent Massimo Quarta u izravnom televizijskom prijenosu iz Laube. Budite uz Treći program, u četvrtak 18. veljače u 20 sati. Prijenos možete pratiti i na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Godine 1991. pobijedio je na prestižnom violinističkom natjecanj Paganini u Genovi, kao drugi Talijan kojemu je to pošlo za rukom (prvi je bio Salvatore Accardo 1958.). Od tada je izgradio međunarodnu karijeru koja ga je vodila u vodeća umjetnička središta poput dvorana Philharmonie u Berlinu, Salle Pleyel i Théâtre du Châtelet u Parizu, Metropolitan Art Space u Tokiju, i dr. Posvećen je i orkestralnom dirigiranju, a pedagoškim radom bavi se na konzervatoriju u Luganu. Uz Simfonijski orkestar HRT-a predstavit će se u dvostrukoj ulozi, kao solist i kao dirigent.

Na programu je malo izvođena Passacaglie za violinu i gudače iz 1943. godine hrvatskog skladatelja, violončelista, dirigenta i pedagoga Rudolfa Matza. Slijedi interpretacija dvaju glasovitih standarda violinističke literature iz druge polovice 19. stoljeća -Havanais te Introdukcija i Rondo capriccioso francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa. Za kraj koncerta Simfoničari HRT-a pod dirigentskim vodstvom Massima Quarte izvode mladenačku Prvu simfoniju u C-duru, Georgesa Bizeta napisanu 1855., kada je skladatelju bilo samo 17 godina. Simfonija je bila nepoznata sve do 1933. kada ju je pronašao muzikolog Jean Chantavoine u arhivu pariškog Konzervatoriju. Otkriće ovog Bizetovog djela, vještina kojom ga je skladao, kao i sama izvedba, bili su prava senzacija, pa je ono ubrzo ušlo na repertoar mnogih orkestara.

Urednica je Marija Ramljak, redateljica Vesna Fijačko Fodor.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!