Mato Vodopić: Tužna Jele

07.07.2022.

14:55

Autor: HRT

Nedjelja, 10. srpnja na Trećem

Nedjelja, 10. srpnja na Trećem

Foto: Mato Vodopić: Tužna Jele / HRT

U povodu smrti kazališnog redatelja Ivice Kunčevića, u nedjelju, 10. srpnja na Trećem programu u 22:30 prikazujemo snimku kazališne predstave "Tužna Jele", Mate Vodopića u dramatizaciji Ivice Kunčevića.

Mato Vodopić bio je pjesnik Dubrovnika, grada u kojem se rodio 1816. godine te proživio svoj dugi vijek kao župnik, kanonik i napokon kao biskup, a svojem gradu ostavio je književno djelo prepuno ljubavi prema životu patrijarhalne sredine i malih ljudi.

Preteča Vojnovića, u povijesti hrvatske književnosti bit će zapamćen po jednoj od prvih realističkih pripovijesti "Tužna Jele".

Priča o ženi koja čezne i boluje za mužem koji je proglašen mrtvim dobit će svoj tragičan obrat u dramatizaciji Ivice Kunčevića koju je režirao na Dubrovačkom ljetnom festivalu. Uprizorena na stijenama i moru podno Lovrijenca, predstava je televizijski adaptirana 1998. godine u nastojanju da se sačuva jedinstvena vizualna ljepota toga neobičnog scenskog prostora.

TV redatelj je Eduard Galić.

 Uloge igraju Doris Šarić-Kukuljica, Milka Podrug-Kokotović, Pero Kvrgić, Jasna Jukić, Kruno Šarić, Ivica Barišić, Maro Martinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!