Medena zemlja

23.03.2022.

14:48

Autor: HRT

Nedjelja, 27. ožujka na Drugom

Nedjelja, 27. ožujka na Drugom

Foto: Medena zemlja / dokumentarni film

U nedjelju, 27. ožujka, na Drugom programu u 20:15 prikazujemo dokumentarni film Medena zemlja. Film je nominiran za dva Oscara 2020.: za najbolji dokumentarni film i za najbolji igrani film u međunarodnoj konkurenciji. Na Festivalu Sundance 2019. osvojio je čak tri nagrade: Kinematografsku nagradu, Nagradu velikog žirija i specijalnu nagradu žirija u kategoriji Utjecaj i promjena. Usto je osvojio još 29 nagrada i 46 nominacija.

video thumb

U zabačenom balkanskom brdskom području Hatidže Muratova živi s bolesnom majkom u selu gdje nema ceste, struje ni tekuće vode. Ona je posljednji izdanak u dugome nizu uzgajivača divljih pčela i preživljava skupljajući med u posudice koje prodaje u obližnjem gradu, udaljenom samo četiri sata hoda. Hatidžin miran život prevrnut je naglavačke dolaskom putujuće obitelji, s glasnim motorima, sedmero razuzdane djece i krdom stoke.

Hatidže otvorena srca želi prigrliti promjenu, no izbije sukob koji razotkriva temeljni jaz između prirode i čovječanstva, sklada i nesloge, eksploatacije i održivosti.

Makedonski dokumentarni film Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske snimljen je epski za široko platno, a nastao je vidljivo bliskom suradnjom autora i ljudi na terenu.

Tvrdog i neočekivanog smisla za humor, to je portret nježne ravnoteže između čovjeka i prirode, pogled u način života koji brzo nestaje i nezaboravno svjedočanstvo o nepopustljivosti jedne iznimne žene.

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić

Nedjelja, 27. ožujka na Drugom

Nedjelja, 27. ožujka na Drugom

Foto: Medena zemlja / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!