Mediterraneo

14.12.2021.

08:31

Autor: HRT

Srijeda, 29. prosinca na Trećem

Srijeda, 29. prosinca na Trećem

Foto: Mediterraneo / film

Talijanska ratna komedija Mediterraneo na rasporedu je u srijedu, 29. prosinca, na Trećem programu u 21:30.

Godina je 1941. Na udaljenom grčkom otoku talijanski vojnici zatekli su samo žene - muškarci su u ratu. I umjesto da otok drže "u ime Mussolinija i fašizma", predaju se slatkom životu u prirodnom raju...

Najveću privlačnost i šarm ovom pacifističkom, antiratnom filmu daju simpatični, izvrsno portretirani likovi i komične situacije koje se nižu jedna na drugu. Neprekidno suprotstavljajući smrt (rat) i život (more i otok), s minimalnim dijalozima i ugođajem ljudskog raja na zemlji, Mediterraneo s lakoćom postavlja teška životna pitanja.

Snimljen 1991. godine, osvojio je niz talijanskih nagrada za najbolji film i režiju, a godinu dana kasnije dobio je Oscara kao najbolji strani film. Uz pohvale kritike, Mediterraneo je bio veliki hit i kod publike. U filmu glume Claudio Bigagli, Diego Abatantuono, Giuseppe Cederna, Ugo Conti, Gigio Alberti, Memo Dini, Vanna Barba, Irene Grazioli, Vasco Mirandola, Claudio Bisio, Luigi Montini, Antonio Catania. Scenarist je Enzo Monteleone, a režiju potpisuje Gabriele Salvatores.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!