Mesar

04.01.2022.

16:34

Autor: HRT

 Subota, 15. siječnja na Trećem

Subota, 15. siječnja na Trećem

Foto: Mesar / film

Psihološki triler redatelja i scenarista Claudea Chabrola, Mesar, emitiramo u subotu, 15. siječnja, u 22:25 na Trećem.

Lijepa Parižanka Hélène dolazi u selo raditi kao učiteljica. Zbližava se s lokalnim mesarom Popaulom, iako on ne djeluje da bi joj mogao biti prikladno društvo. Ipak, među njima se razvije prisno prijateljstvo u kojemu će oboje ustanoviti da imaju mnogo toga zajedničkoga, poglavito što se tiče ružnih iskustava iz prošlosti. Jednoga dana svi su zgroženi viješću o brutalnom ubojstvu djevojke, što će poprimiti i veće razmjere. Hélène će polako početi sumnjati da se ubojica nalazi u njezinoj blizini...

 Subota, 15. siječnja na Trećem

Subota, 15. siječnja na Trećem

Foto: Mesar / film

Mesar je jedan od najpoznatijih kriminalističkih filmova kultnoga francuskoga redatelja Claudea Chabrola (Košute, Nevjerna žena, Cvijet zla). Na tragu Hitchcockovih i Langovih remek-djela, ovo je slojevit film o zlodjelima jednoga psihopata koji je, međutim, tijekom cijeloga filma izrazito dobar prema okolini, osobito prema svojoj najboljoj prijateljici.

Paralela potisnutih emocija naizgled hladne junakinje i pritajenog monstruma pojačana je junakinjinim razgovorima s učenicima o praljudima čiji se slike nalaze u obližnjoj spilji, te junakovim sjećanjima na strahote kojih je bio svjedok za vrijeme rata u Indokini. 

 Subota, 15. siječnja na Trećem

Subota, 15. siječnja na Trećem

Foto: Mesar / film

Ova napeta priča razvija se u okružju ljupkog sela i prirode pokrajine Périgord. Izvrsna Stéphane Audran, tadašnja redateljeva supruga, osvojila je nagradu za glavnu žensku ulogu na festivalu u San Sebastiánu.

U filmu LE BOUCHER iz 1969. godine uz Stéphane Audran glume Jean Yanne, Antonio Passalia, William Guerault, Pasquale Ferone, Mario Beccara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!