Michael Palin: Putovanje u Irak

09.03.2023.

08:13

Autor: HRT

Michael Palin kreće na epsko, poučno putovanje u Irak. Prateći rijeku Tigris duž više od 1600 kilometara, od njezina izvora u istočnoj Turskoj do Perzijskoga zaljeva, Michael želi otkriti kako izgleda život 40 milijuna stanovnika Iraka. To je jedan od malobrojnih dijelova svijeta koje još nije posjetio, no njime je očaran još od djetinjstva. Irak se često naziva "kolijevkom civilizacije", pa Michael želi istražiti i prošlost te zemlje i njezinu tešku sadašnjost. Prvu epizodu dokumentarne serije Michael Palin: Putovanje u Irak prikazujemo u subotu, 18. ožujka na Drugom programu u 21:10. 

Subota, 18. ožujka na Drugom

Subota, 18. ožujka na Drugom

Foto: Michael Palin: Putovanje u Irak / dokumentarna serija

Michael Palin se ukrcava na vlak u spektakularnim snijegom prekrivenim planinama koje okružuju jezero Hazar u istočnoj Turskoj, iz kojega izvire rijeka Tigris. Michael će tu rijeku pratiti sve dok ne stigne do Perzijskoga zaljeva na najjužnijoj obali Iraka. U užurbanom turskom gradu Diyarbakiru upoznaje tamošnju Kurdkinju Dilan, koja ga vodi na ukusnu lokalnu večeru, i stječe uvid u kompliciran odnos Kurda i saveznog Iraka. U nastavku kaotičnog putovanja do granice Michael se zaustavlja u Mardinu, drevnom gradu sagrađenom na obronku planine pred vratima Iraka.

Subota, 18. ožujka na Drugom

Subota, 18. ožujka na Drugom

Foto: Michael Palin: Putovanje u Irak / dokumentarna serija

Sljedeće jutro Michael stiže do službene granice, no za njezin prelazak trebat će mu cijeli dug i kaotičan dan. Past će noć prije nego što će napokon ući u saveznu državu Irak. Najprije će se zaustaviti u Mosulu, gradu na obali Tigrisa, koji je bio gotovo uništen nakon invazije ekstremističke islamske skupine ISIS 2014. godine. Dok sâm hoda po ruševinama, Michael susreće djecu koja su preživjela ISIS-ov režim.  

Galerija
Subota, 18. ožujka na Drugom   , Foto: Michael Palin: Putovanje u Irak/dokumentarna serija
Subota, 18. ožujka na Drugom , Foto: Michael Palin: Putovanje u Irak/dokumentarna serijaSubota, 18. ožujka na Drugom    , Foto: Michael Palin: Putovanje u Irak/dokumentarna serija

Michael vozi 80 kilometara na istok i pred njim se pojavljuje posve drukčiji Irak. Blještav hotel s pet zvjezdica u Erbilu, iračkom Kurdistanu - to je jedan od najbogatijih dijelova Iraka, gotovo poput Dubaija. Sljedeći dan je Novruz, kurdska proslava proljeća, a Michael dolazi u udaljeni grad Akre gdje će prisustvovati svetkovini. Grad je kaotičan, glasan i prepun ljudi, a posvuda se govori o spektakularnom festivalu vatre koji će se zbiti te noći, dok deseci tisuća ljudi iznenada naviru u planinski grad.

Trodijelnu dokumentarnu seriju (MICHAEL PALIN: INTO IRAQ) odabrala je Mira Vočinkić.  

Galerija
Subota, 18. ožujka na Drugom   , Foto: Michael Palin: Putovanje u Irak/dokumentarna serija
Subota, 18. ožujka na Drugom    , Foto: Michael Palin: Putovanje u Irak/dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!