Mijenjamo svijet: Dieselgate - Laži automobilske industrije

29.12.2021.

12:48

Autor: HRT

Srijeda, 12. siječnja na Prvom

Srijeda, 12. siječnja na Prvom

Foto: Dieselgate - Laži automobilske industrije / dokumentarna serija

U ciklusu Mijenjamo svijet, u srijedu 12. siječnja na Prvom u 21:05, prikazujemo dokumentarni film Dieselgate - Laži automobilske industrije. Bio je to najveći skandal u povijesti njemačke industrije. Više od deset godina proizvođači automobila, kao i dobavljači koji surađuju s mnogo različitih kompanija lagali su potrošačima i vlasti te su namjerno krivotvorili podatke o količini ispušnih plinova njihovih vozila.

Posljedice su bile katastrofalne. Prevareno je gotovo 20 milijuna vlasnika automobila diljem svijeta. Ugled njemačke autoindustrije bio je uništen, a posljedice po ljudsko zdravlje i okoliš bile su nemjerljive.

U ovom njemačkom istraživačkom dokumentarnom filmu pripadnici svijeta automobilske industrije otkrivaju kako je ovo logična posljedica utrke za maksimalizacijom profita, na uštrb morala, poštenja i zakona. 

Srijeda, 12. siječnja na Prvom

Srijeda, 12. siječnja na Prvom

Foto: Dieselgate - Laži automobilske industrije / dokumentarna serija

Saznajmo više o pozadini ovog skandala. Gotovo je nevjerojatno kako su njemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači namjerno proizvodili nepropisne auto-dijelove, kako su vješto koristili rupe u zakonu te desetljećima lagali vlasti i potrošačima.

Protagonisti filma su zviždači koji se bore protiv moćnih vlasnika tvrtki. Nekadašnji inženjer, nekadašnji menadžer i odvjetnik odlučili su kako više neće šutjeti te prvi put pred kamerom progovaraju o kriminalnim radnjama unutar njemačke autoindustrije. 

Pratimo protagoniste u njihovoj, često osobnoj, borbi protiv nepravde i zataškavanja. Film razotkriva nesrazmjer između stvarnosti i onoga u što se javnost uvjeravalo.

Režiju potpisuje Johan von Mirbach

Produkcija: a&o buero, 2020.

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!