13:44 / 25.02.2021.

Autor: HRT

Mijenjamo svijet: Gretina generacija

Srijeda, 10. ožujka na Prvom

Srijeda, 10. ožujka na Prvom

Foto: Gretina generacija / dokumentarni film

U srijedu, 10. ožujka na Prvom programu u 21:05, u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet, prikazujemo dokumentarni film Gretina generacija. One imaju između 12 i 24 godine. Odrasle su u svijetu u kojem su suše, poplave i požari sve učestaliji i jedna im je borba zajednička: hitno djelovanje u vezi s klimatskim promjenama.

video thumb

Unatoč kulturnim i geografskim razlikama devet mladih aktivistica ujedinjeno je oko iste borbe: osvještavanja potrebe za hitno djelovanje u vezi s klimatskim promjenama, borbom protiv političkog nedjelovanja i promicanja radikalne društvene promjene kako bi nam priroda i društvena pravda postali prioritet.

Kao i najpoznatija od njih, Greta Thunberg, te mlade žene od 12 do 24 godine već posjeduju karizmu i sigurnost nekih od najvećih političkih ličnosti u povijesti. Tko su te aktivistice odlučne u namjeri da promijene svijet? Kako možemo razumjeti njihovu ljutnju? Koje nade bude? Kombinirajući dirljive iskaze očevidaca i arhivske snimke koje oduzimaju dah, dokumentarni film priča priču o tih devet nevjerojatnih mladih žena.

Odabrala je Mira Vočinkić.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!