08:46 / 31.03.2022.

Autor: HRT

Kako je Solidarnost promijenila Europu

Petak, 15. travnja na Trećem

Petak, 15. travnja na Trećem

Foto: Kako je Solidarnost promijenila Europu / dokumentarni film

Ne propustite u petak, 15. travnja na Trećem programu u 19:10 dokumentarni film Kako je Solidarnost promijenila Europu. U filmu će progovoriti pristaše "Solidarnosti", snimatelji i novinari, kao i svjetski poznata poljska redateljica Agnieszka Holland te nekadašnji član Partije. Direktor Europskog centra "Solidarnosti" u Gdanjsku Basil Kerski iz današnje će nam perspektive govoriti o poljskoj povijesti koja će zauvijek promijeniti Europu. Naime, događaji iz jeseni 1989. u Istočnoj Njemačkoj samo su finale revolucije koja je počela na najnižim razinama, a koja je kulminirala rušenjem Berlinskog zida.

video thumb

U ljeto 1980. radnici brodogradilišta "Lenjin" u Gdanjsku krenuli su u štrajk zbog državnog ugnjetavanja. Ovaj do tada zabranjeni radnički pokret u rekordnom je roku rezultirao stvaranjem prvog nezavisnog radničkog sindikata Poljske, "Solidarnosti". "Solidarnost" se suprotstavljala komunističkom režimu, sve dok se njezini predstavnici 1989. nisu za okruglim stolom izborili za novi život u Poljskoj. U dokumentarnom filmu progovorit će pristaše "Solidarnosti" i svjedoci onoga vremena.

Narodna Republika Poljska bila je jedan od dragulja Sovjetskoga Saveza. Nakon što je poljski narod počeo sve više skretati s komunističkoga puta i izražavati svoje nezadovoljstvo, počelo je odmjeravanje snaga s vlašću. Ohrabreni posjetom prvog poljskoga pape Ivana Pavla II. godine 1980., radnici brodogradilišta "Lenjin" u Gdanjsku prekršili su zakon i organizirali štrajk. U dokumentarnom filmu istražit ćemo kako se iz tog zabranjenog radničkog pokreta rodila "Solidarnost" - prvi nezavisni sindikat koji se suprotstavio vladajućem komunističkom režimu.

Petak, 15. travnja na Prvom

Petak, 15. travnja na Prvom

Foto: Kako je Solidarnost promijenila Europu / dokumentarni film

Pokret koji su podupirali Katolička Crkva i intelektualci iz opozicije borio se za prava gospodarski iskorištavanih radnika. Poljska vlada bojala se gubitka moći pa je zbog toga na svakom koraku nadzirala i snimala svoje građane. S druge strane, "Solidarnost" je tražila pomoć dokumentarista i međunarodnih novinara. U medijskom ratu slika sudarile su se dvije ideologije. No, "Solidarnost" je pobijedila. Budući da su oči cijeloga svijeta bile uprte u Gdanjsk, Partija je prvi put bila prisiljena popustiti pred zahtjevima radnika. Promjene u Poljskoj nije mogla zaustaviti čak ni objava izvanrednog stanja. "Solidarnost" je djelovala u ilegali te se 1989. uspjela vratiti na političku pozornicu.

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić.

Petak, 15. travnja na Trećem

Petak, 15. travnja na Trećem

Foto: Kako je Solidarnost promijenila Europu / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!