Mijenjamo svijet: Operacija Polmission - Tajne putovnica

12.04.2022.

08:56

Autor: HRT

Srijeda, 27. travnja na Prvom

Srijeda, 27. travnja na Prvom

Foto: Operacija Polmission - Tajne putovnica / dokumentarac

U sklopu ciklusa Mijenjamo svijet, u srijedu, 27. travnja, na Prvom programu u 21:05 slijedi dokumentarni film Operacija Polmission - Tajne putovnica, o poljskim diplomatima i njihovim nastojanjima da spase Židove tijekom Drugog svjetskog rata. 

Film (Polmission: Passports' Secrets), koji je nastao u koprodukciji s Institutom za nacionalno sjećanje, pokušava otkriti složene mehanizme iza aktivnosti poljske diplomacije i obavještajnih službi koji su u suradnji s vladama i institucijama drugih zemalja pridonijeli spašavanju Židova diljem Europe. 

video thumb

U sklopu ove operacije uspjeli su spasiti otprilike 3000 Židova zahvaljujući izdavanju lažnih putovnica južnoameričkih zemalja. Među tim zemljama bio je i Paragvaj. Film Jaceka Papisa donosi nam razgovore s preživjelima i članovima njihovih obitelji. Uključuje i komentare i mišljenja povjesničara koji pokušavaju riješiti neke tajne povezane s putovnicama.  

Jacek Papis redatelj je dokumentarnog filma Polmission: Passports' Secrets, a ostvarenje iz 2020. odabrala je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!