Ruska kibernetička vojska

02.02.2022.

14:01

Autor: HRT

Petak, 25. veljače na Drugom

Petak, 25. veljače na Drugom

Foto: Ruska kibernetička vojska / dokumentarni film

Miješaju se u izbore u drugim zemljama, hakiraju vladine mreže i kradu milijune dolara. Koliko je zapravo opasna ruska kibernetička vojska? U petak, 25. veljače, iz ciklusa Mijenjamo svijet, u 20:05 na Drugom programu prikazujemo dokumentarni film Ruska kibernetička vojska.

video thumb

Kad je Olga Maltseva radila za farmu trolova, pravila su bila jednostavna: Rusija je uvijek pozitivac. Svi su ostali negativci. No ti su trolovi samo vrh sante leda. Naime, ruski hakeri godinama imaju vodeću ulogu u svijetu globalnog kriminala. 

- Na ruskom govornom području postoji najmanje 150.000 kibernetičkih kriminalaca i hakera. Najmanje!, tvrdi Sergej Pavlovič.

Devedesetih godina bio je dijelom usko povezane skupine najboljih hakera na svijetu. Onda je otišao u zatvor gdje se reformirao.

No mnogi hakeri u Rusiji rade neometano. Maksim Jakubec prvi je na FBI-evu popisu najtraženijih hakera na svijetu. Za njegovo hvatanje raspisana je nagrada od pet milijuna eura. Stvorio je virus koji je rezultirao gubicima u iznosu od nekoliko desetaka milijuna dolara. No Jakubec nije u bijegu. Dapače, sasvim lijepo živi u Rusiji. 

Kremlj već godinama nastoji sustavno iskorištavati dobro izvježbane hakere u vlastite svrhe. U zamjenu za slobodu i zaštitu, obavljaju prljavi posao države.

Novinarka Lilija Japarova objašnjava kako hakeri nemaju koristi od političkih tajni.

- Njima se više isplati krasti baze podataka ili novac. Ali hakeri se mogu domognuti tih tajni i zato su određeni ljudi na vlasti zainteresirani za njihov rad, ističe novinarka Lilija Japarova.  

Produkcija: NTV, 2021.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!