Mijenjamo svijet: Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri

19.05.2022.

15:10

Autor: HRT

Srijeda, 1. lipnja na Prvom

Srijeda, 1. lipnja na Prvom

Foto: Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri / dokumentarni film

U ciklusu Mijenjamo svijet, u srijedu 1. lipnja na Prvom programu u 21:05, prikazujemo dokumentarni film Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri. 

Dana 6. veljače 2022. kraljica Elizabeta II. proslavila je 70. obljetnicu krunidbe. Nijedan državni poglavar nije bio tako dugo na vlasti. Ovaj dokumentarni film analizira fascinantan odnos između kraljice i četrnaest premijera, s koliko ih je dosad surađivala. Baca svjetlo na tajanstvenu dinamiku veze između Krune i Vlade - od Winstona Churchilla, koji je bio očaran mladom kraljicom, preko teškog odnosa s Margareth Thatcher do neobuzdanog Borisa Johnsona u eri brexita.

video thumb

Autorice Katharina Wolff i Larissa Klinker smatraju kraljicu Elizabetu simbolom stoljetnih struktura moći u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako britanska kraljica nema izravnu političku moć, predsjednik Vlade svaki tjedan dolazi u privatnu audijenciju u Buckinghamsku palaču. Osobni tajnici, politički analitičari i ljudi iz najužih krugova Buckinghamske palače otkrivaju o čemu se razgovara na tim sastancima te koliko osobna simpatija i antipatija utječu na odnos između Krune i Vlade.

Srijeda, 1. lipnja na Prvom

Srijeda, 1. lipnja na Prvom

Foto: Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri / dokumentarni film

Kroz arhivske snimke i osobna svjedočanstva vidjet ćemo kako je kraljica surađivala sa svojim premijerima. Mnogo se toga promijenilo u Britaniji tijekom sedamdeset godina Elizabetine vladavine, ali jedno je ostalo isto: vlade dolaze i prolaze, ali kraljica ostaje. 

Produkcija: A&O Buero, 2021.

Dokumentarni film Queen and Her Prime Ministers odabrala je Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!