Mijenjamo svijet: Ured 39 - Kimov bankomat

06.02.2021.

05:00

Autor: HRT

Srijeda, 17. veljače na Prvom

Srijeda, 17. veljače na Prvom

Foto: Ured 39 - Kimov bankomat / dokumentarni film

U srijedu 17. veljače u 20:55 na HTV1 u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet, emitiramo dokumentarni film Ured 39 - Kimov bankomat. Priča je to o svakom mogućem načinu pribavljanja deviza kako bi se režim Kim Jong-una domogao novca.

Sjeverna Koreja puca više nego što može dosegnuti. Kako je moguće da jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta financira program nuklearnog naoružanja dovoljno opsežan da izaziva zabrinutost SAD-a? Odgovor je zahvaljujući Birou 39, legendarnoj organizaciji usađenoj duboko u državni aparat.

 Cilj je na svaki mogući način pribaviti devize kako bi se režim Kim Jong-una domogao novca.

Tiskanje dolara, krijumčarenje oružja, prijevara s osiguranjem, trgovina ljudima - sjevernokorejski tvorci novca ne prezaju ni pred čim.

Godine istraživanja omogućile su snimateljskoj ekipi jedinstven pristup do upućenih ljudi iznutra, koji otkrivaju najspektakularnije slučajeve i sablažnjive trikove kojima se Sjeverna Koreja već desetljećima služi kako bi izbjegla sankcije UN-a i financirala svoj nuklearni arsenal.

Sebastian Weis autor je dokumentarnog filma Bureau 39 - Kim's Cash Machine koji je odabrala Mira Vočinkić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!