Milijuni na otoku

30.01.2022.

14:19

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Film Milijuni na otoku redatelja Branka Bauera prikazujemo u petak 4. veljače u 22 sata na Trećem programu. 

Dvojica dječaka iz Zagreba dobili su na lutriji milijun dinara. Ta im svota omogućuje da ispune životnu želju - da otputuju na more.

Unajmljuju brod i bježe na pučinu ne javljajući roditeljima o svome naumu. Ipak, vijest o dobitku se širi, pa lopov Štakor zajedno sa svojim suradnicima odluči dečkima ukrasti novac.

Na jednom otočiću dječaci susreću mladića i djevojku koji rade u tamošnjem odmaralištu i koji odmah uvide kakve opasnosti prijete dvojici dječaka...

Nakon Sinjega galeba veliki hrvatski redatelj Branko Bauer snimio je još jedan film za djecu, pustolovnu komediju Milijuni na otoku (1955.).

Milijuni na otoku, čiji scenarij potpisuje kasnije česti Bauerov suradnik Arsen Diklić, bili su poput većine Bauerovih filmova veliki hit u kinima. Ništa čudno: vješto režirana priča odiše jednostavnošću i mudrošću karakterističnom za ponajbolje filmove za djecu. Godinu dana nakon Milijuna na otoku Bauer je režirao iznimno uspjelu ratnu dramu Ne okreći se, sine, za koju je u Puli nagrađen Zlatnom arenom.

Naslovne uloge tumače Metka Gabrijelčić, Vlado Bačić, Kolja Carević, Igor Rogulja, Radovan Vučković, Zlatko Lukman i  Relja Bašić. 

Scenarist je Arsen Diklić (prema ideji Braka Bauera i Ivanke Forenbacher Roskamp).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!