Mimi metalac

27.05.2022.

13:08

Autor: HRT

Subota, 11. lipnja na Trećem

Subota, 11. lipnja na Trećem

Foto: Mimi metalac / film

U subotu, 11. lipnja, u 20:45 na Trećem ne propustite talijansku komediju Mimi metalac. S uspjehom prikazana u Cannesu 1972. godine te nagrađena talijanskom filmskom nagradom David di Donatello za najbolju glavnu mušku ulogu, komedija Mimi metalac jedno je od najpoznatijih ostvarenja talijanske scenaristice i redateljice Line Wertmüller.  

Dobrodušni Carmelo Mardoche zvan Mimi pomalo je zbunjen lučki metalurški radnik iz gradića na Siciliji, čovjek nezadovoljan svojim skromnim životom i brakom s temperamentnom Rosalijom, s kojom ima sina i živi u kući njezinih roditelja. Mimi je povučen i iskreni komunist koji, nakon što na lokalnim izborima odbije glasovati za utjecajnog mafijaša Calogera, ubrzo izgubi posao. Pritisnut neimaštinom i neprestanim prigovorima supruge i obitelji, Mimi odluči u potrazi za poslom otputovati u Torino.

Subota, 11. lipnja na Trećem

Subota, 11. lipnja na Trećem

Foto: Mimi metalac / film

Tamo se zaposli kao građevinski radnik kod poslodavca koji nimalo ne drži do svojih radnika i njihovih sindikalnih prava i Mimi shvati da je povezan s mafijom. Uskoro upozna privlačnu mladu komunisticu Fiorellu Meneghini u koju se zaljubi na prvi pogled...

Inteligentna, dinamična, satirična, nesputana i duhovita politička farsa, priča je o licemjernom društvu kojim vladaju hipokrizija, nemoral i kriminal koji zahvaćaju sve društvene segmente, te u kojem je pojedinac osuđen na neminovno gubljenje ideala. U filmu MIMI METALLURGICO FERITO NELL´ ONORE iz 1972. godine glume Giancarlo Giannini, Mariangela Melato, Turi Ferro, Agostina Belli, Luigi Diberti, Elena Fiore.

Uz energičnu režiju i raspoložene glumačke nastupe, crnohumornu studiju o tjelesnoj i političkoj strasti nose efektna fotografija Darija Di Palme (Ružni, prljavi, zli) i glazba Piera Piccionija (Lijepi Antonio, Krist se zaustavio u Eboliju). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!