Mirogoj: Prijenos bogoslužja Svih svetih

24.10.2022.

09:55

Autor: HRT

 Josip Bozanić na Mirogoju - misa na blagdan Svih svetih (arhivska fotografija)

Josip Bozanić na Mirogoju - misa na blagdan Svih svetih (arhivska fotografija)

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Svečano euharistijsko slavlje Svih svetih pored potresom oštećene mirogojske crkve Krista Kralja, na improviziranom oltaru, predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. On će nakon mise kod središnjeg mirogojskog križa udijeliti čin odrješenja za sve pokojne na ovome groblju. Na bogoslužju će pjevati Akademski muški zbor fakulteta elektrotehnike i računarstva pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija. Prijenos mise pratite u utorak, 1. studenoga na Prvom programu u 16 sati.

Svetkovina Svih svetih slavi se u Rimu od 6. stoljeća. Papa Bonifacije IV. u VII. stoljeću je preuredio poganski hram Panteon u crkvu na čast Bogorodici i svim svetim mučenicima. U spomenuti je hram dao prenijeti na 28 kola kosti ranokršćanskih mučenika. Papa Grgur IV. je u VIII. stoljeću u bazilici Sv. Petra na vatikanskom brežuljku dao sagraditi kapelu Svih svetih.

U njoj su se slavili svi sveti 1. studenog. Svetkovina nas poziva na sveto življenje na temelju biblijskog izričaja "Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš!" (Lev. z. 19,1) Svi sveti je blagdan zajedništva onih koji su se preselili u vječnost i gledaju Boga "licem u lice", onih koji se još "čiste" kako bi postigli potrebnu zrelost za rajsko blaženstvo te svih nas koji smo još na putu k ostvarenju naših najdubljih želja i čežnji za srećom u Bogu u kojem već sad "živimo, mičemo se i jesmo", kako je zapisao sv. Pavao (Dj 17, 28).

Premda su Svi sveti i Dušni dan dva različita liturgijska dana, u praksi se stapaju u jedan, tako da već na samu svetkovinu Svih svetih naša groblja ožive od mnogobrojnih posjetitelja.

Urednik i komentator je Dragutin Siladi, organizator produkcije Luka Zadravec, redatelj Davor Borić - Bubi.

Prijenos mise za blagdan Svih svetih iz crkve Krista Kralja na Mirogoju možete pratiti i na Prvom programu Hrvatskoga radija te preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!