Misa na čast Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba

29.05.2022.

17:30

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U utorak 31. svibnja u 19 sati na Trećem prenosimo misu na čast Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Svečano euharistijsko slavlje ispred zagrebačke katedrale Uznesenja BDM predvodit će mons. Lazarus You Heung-sik, pročelnik Kongregacije za kler, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom, te s drugim biskupima i brojnim svećenicima. 

Nakon mise, nakon dvije godine onemogućenosti zbog pandemije, ponovno će ići svečana procesija u kojoj će se nositi lik Majke Božje od katedrale do Kamenitih vrata.

Na Kamenitim vratima se od davnina štovala slika Marije Kraljice s djetetom Isusom u ruci. Godine 1731., u noći s 30. na 31. svibnja na Gornjem Gradu je izbio požar koji je uništio gotovo sav Gornji grad i dobar dio Kaptola. Izgorio je tada i okvir te slike, ali je slika ostala neoštećena. To je početak današnjeg svetišta Majke Božje u Kamenitim vratima. Udovica Modlar je na prolazu kroz Kamenita vrata dala napraviti udubinu s oltarom. Na njemu je sveta slika izložena na javno štovanje.

Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. godine Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba. Od 1993. taj se dan slavi kao zagrebački katolički blagdan.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi. Redatelj je Neven-Mihael Dianežević, a producent Luka Zadravec.

Prijenos pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!