Misija

15.02.2021.

08:28

Autor: HRT

Subota, 27. veljače na Trećem

Subota, 27. veljače na Trećem

Foto: Misija / film

U subotu, 27. veljače, na Trećem programu u 23:25 prikazujemo film Misija (1986.). "Misiju" je režirao Roland Joffe, autor izvrsne ratne drame "Polja smrti", a film odlikuju sjajni glumci, mistično ozračje, dojmljiva fotografija te izvanredna glazba koju je za film skladao Ennio Morricone.

 Priča je smještena u Južnu Ameriku, u 18. stoljeću. Dvije velike kolonijalne sile Španjolska i Portugal, natječu se za premoć nad domorocima. Njihova imperijalistička narav vidi mogućnost trgovine robljem i prirodnim bogatstvima Indijanaca, a s druge strane misionari jezuiti žele uspostaviti svoju religiju i kulturu. Mendoza, u sebi nosi ideju osvajača, a kad zbog voljene žene ubije svoga mlađeg brata Felipea, odlazi u misiju gdje ga prima otac Gabriel da svojim služenjem u misiji iskupi svoje grijehe i okaje svoj zločin. S vremenom Mendoza uviđa ljepotu načina života Indijanaca, prihvaća ih, a uskoro postaje i borac za njihova prava. Misionari sanjaju o društvu u kojem će pokršteni domoroci živjeti u slozi sa Španjolcima i Portugalcima, ali kolonijalni vođe ovu mogućnost smatraju opasnom te se zauzimaju za potčinjavanje domorodaca i žele uništiti misiju...

Film je nominiran za Oscara za režiju, montažu, glazbu, kostimografiju i kameru, a prestižna nagrada pripala je direktoru fotografije Chrisu Mengesu; film je osvojio i nekoliko Zlatnih globusa, nagradi BAFTA, a u Cannesu je osvojio Zlantnu palmu, itd. 

U glavnim su ulogama Robert De Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally, Liam Neeson, Aidan Quinn, Ronald Pickup, Charles Low i Cherie Lunghi.

Redatelj je Roland Joffe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!