08:44 / 10.09.2021.

Autor: HRT

Mjanmar sa Simonom Reeveom

Subota, 25. rujna na Drugom

Subota, 25. rujna na Drugom

Foto: Mjanmar sa Simonom Reeveom / dokumentarni film

U subotu, 25. rujna na Drugom programu u 21:40 ne propustite 1. dio dokumentarnog filma Mjanmar sa Simonom Reeveom. Neustrašivi reporter Simon Reeve ovaj put ide u dalekoistočnu državu Mjanmar, danas u središtu međunarodne krize zbog optužbi za etničko čišćenje i genocid. Želeći otkriti što stoji iza novinskih naslova, Simon će proputovati tu prelijepu zemlju, pokazati nam prašumu, koralje i planine te razgovarati s pripadnicima različitih autohtonih naroda. Mjanmar prolazi kroz razdoblje velikih promjena, a odnos prema ljudskim pravima u toj je zemlji ozbiljno narušen. Upoznat će utjecajne budističke redovnike, ali i do zuba naoružane pripadnike gerilske vojske - jedne od mnogih koja još ratuje s regularnim vojnim snagama. Nakon putovanja pita se zašto su demokratske promjene i uspon Aung San Suu Kyi izazvali zastrašujuće nasilje protiv muslimanske manjine Rohindža.

Subota, 25. rujna na Drugom

Subota, 25. rujna na Drugom

Foto: Mjanmar sa Simonom Reeveom / dokumentarni film

Nakon što je Mjanmar desetljećima bio pod vojnom diktaturom, danas je na vlasti demokratski izabrana vlast na čelu sa slavnom nobelovkom Aung San Suu Kyi. Ali u kolovozu 2017. svijet je zaprepastila brutalna vojna akcija kojom su potjerali iz zemlje stotine tisuća pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

U prvoj epizodi Simon Reeve ide u Mjanmar kako bi otkrio uzroke aktualne krize. Posjetit će i Bangladeš, gdje će svjedočiti dramatičnim posljedicama koje ta kriza izaziva. Putovanje započinje od najvećega grada Yangona te nastavlja prema sjeveru i budističkom srcu zemlje. Posjetit će drevni glavni grad Bagan - prizor usporediv s najvećim svjetskim čudima.

Subota, 25. rujna na Drugom

Subota, 25. rujna na Drugom

Foto: Mjanmar sa Simonom Reeveom / dokumentarni film

Razgovarat će s redovnicima koji su bili potpora ljudima u najmračnijim danima diktature. Primit će ga i ultranacionalistički redovnici koji propovijedaju mržnju prema Rohindžama. Vlasti mu neće dopustiti da svjedoči provedbi vojne akcije protiv Rohindža.

Poslije toga Simon će otići u Bangladeš, gdje će upoznati traumatizirane izbjeglice. Današnje izbjegličko naselje u Bangladešu najveće je na svijetu. Krizi koja je desetljećima tinjala prije nego što se razbuktala ne nazire se kraj, a mogla bi prouzročiti ozbiljne posljedice i u široj regiji.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!