Moja domovina - 11.000 dana poslije

16.11.2021.

16:35

Autor: HRT

Zrinko Tutić

Zrinko Tutić

Foto: Moja domovina - 11.000 dana poslije / dokumentarac

U subotu, 20. studenoga, u 18 sati na Drugom programu HTV-a prikazujemo dokumentarni film Moja domovina - 11.000 dana poslije.

U rujnu 2021. prošlo je trideset godina otkako je u središnjem Dnevniku HTV-a prvi put emitiran spot za pjesmu "Moja domovina" koju mnogi doživljavaju svojevrsnom rezervnom hrvatskom himnom. Pjesma Rajka Dujmića i Zrinka Tutića u aranžmanu Nikše Bratoša i izvedbi oko 150 najistaknutijih pjevača u vrijeme početka rata mnogima je davala nadu da će se Hrvatska uspjeti obraniti od napada puno opremljenije i brojnije JNA i svih drugih snaga koje su namjeravale u ovom dijelu Europe iscrtati neke nove zemljovide.

Josipa Lisac

Josipa Lisac

Foto: Moja domovina - 11.000 dana poslije / dokumentarac

Ekipa filma potražila je autore, organizatore, izvođače i druge sudionike najvećeg okupljanja glazbenika te vrste u hrvatskoj povijesti. U filmu se prisjećamo i svih koji više nisu među nama.

Početka agresije i nekoliko dana snimanja pjesme i spota u filmu se prisjećaju Josipa Lisac, Gabi Novak, Zrinko Tutić, Nikša Bratoš, Davor Gobac, Danijela Martinović, Meri Cetinić, Sanja Doležal, Zorica Kondža, Hrvoje Hegedušić, Miroslav Lilić, Aki Rahimovski, Tereza Kesovija, Branimir Dopuđa i mnogi drugi, a prvi će put biti prikazane i fotografije sa snimanja spota, koje već desetljećima stoje u novinskim arhivima. 

Miroslav Lilić

Miroslav Lilić

Foto: Moja domovina - 11.000 dana poslije / dokumentarac

Vidjet ćemo i koliko je pjesma značila ljudima koji je, posebno za film, izvode na tradicijskim glazbalima. Mnogo do sada neiznesenih pojedinosti, povratak u emocije straha i neizvjesnosti, ali i hrabrosti i velikog hrvatskog zajedništva pa i razloga zbog kojih su pjesmu punog srca prihvatili novi naraštaji koji o ratu malo znaju, sve to donosi dokumentarni film Moja domovina, 11.000 dana poslije.

Scenarist i redatelj filma je Toni Volarić. Snimateljica je Andrea Kaštelan, montažer Alen Horvatić, a producentica Nina Bočvarov.

Dokumentarac je dostupan i u videoteci naše multimedijske usluge HRTi.

Ekipa filma

Ekipa filma

Foto: Moja domovina - 11.000 dana poslije / dokumentarac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!