Moja domovina - 11.000 dana poslije

13.09.2021.

17:18

Autor: HRT

Srijeda, 15. rujna na Prvom

Srijeda, 15. rujna na Prvom

Foto: Moja domovina - 11.000 dana poslije / dokumentarni film

U srijedu, 15. rujna, na Prvom programu HTV-a u 20:10 prikazujemo dokumentarni film Moja domovina - 11.000 dana poslije.

Točno je trideset godina otkako je u središnjem Dnevniku HTV-a prvi put emitiran spot za pjesmu "Moja domovina" koju mnogi doživljavaju svojevrsnom rezervnom hrvatskom himnom. 

video thumb

Pjesma Rajka Dujmića i Zrinka Tutića u aranžmanu Nikše Bratoša i izvedbi oko 150 najistaknutijih pjevača tog vremena u to je doba početka rata mnogima davala nadu da će se Hrvatska uspjeti obraniti pred napadima puno opremljenije i brojnije JNA i svih ostalih snaga koje su namjeravale u ovom dijelu Europe iscrtati neke nove zemljovide.

Ekipa filma potražila je autore, organizatore, izvođače i druge sudionike najvećeg okupljanja glazbenika te vrste u hrvatskoj povijesti. U filmu se prisjećamo i svih koji više nisu među nama.

Početka agresije i nekoliko dana snimanja pjesme i spota u filmu se prisjećaju Josipa Lisac, Gabi Novak, Zrinko Tutić, Nikša Bratoš, Davor Gobac, Danijela Martinović, Meri Cetinić, Sanja Doležal, Zorica Kondža, Hrvoje Hegedušić, Miroslav Lilić, Aki Rahimovski, Tereza Kesovija, Branimir Dopuđa i mnogi drugi, a prvi će put biti prikazane i fotografije sa snimanja spota, koje već desetljećima stoje u novinskim arhivima.

Vidjet ćemo i koliko je pjesma značila ljudima koji je, posebno za film, izvode na tradicijskim glazbalima. Mnogo do sada neiznesenih pojedinosti, povratak u emocije straha i neizvjesnosti, ali i hrabrosti i velikog hrvatskog zajedništva pa i razloga zbog kojih su pjesmu punog srca prihvatili novi naraštaji koji o ratu malo znaju, sve to donosi dokumentarni film "Moja domovina - 11.000 dana poslije".

Ekipu, osim spomenutog scenarista i redatelja, čine snimateljica Andrea Kaštelan, ton majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović i montažer Alen Horvatić. Producentica filma je Nina Bočvarov.

Film možete pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!