Moja draga Klementina

13.07.2021.

17:53

Autor: HRT

Subota 24. srpnja na Prvom

Subota 24. srpnja na Prvom

Foto: Moja draga Klementina / film

U subotu 24. srpnja na Prvom programu u 7:50 prikazujemo vestern Moja draga Klementina ( MY DARLING CLEMENTINE, 1946.). John Ford je jedan od svojih najslavnijih vesterna snimio prema romanu Stuarta N. Lakea "Wyat Earp, šerif s granice", koncipiravši lik Doca Hollydaya kao rezigniranog romantičarskog gubitnika. Povijesni su fakti posve izmijenjeni, tako na primjer Hollyday pogine u obračunu kod O. K. Corrala iako je u stvarnosti bio samo lakše ranjen.

Braća Earp, Wyatt (H. Fonda), Morgan (W. Bond), Virgil (T. Hol) i James (D. Garner), gone stoku na prodaju u Kaliforniju. Putem krdo žele kupiti Clanton (W. Brennan) i njegov sin Ike (G. Withers), ali Wyatt ih odbije.

Ulogore se u blizini Tombstone i ostave najmlađeg Jamesa da čuva stoku dok ostali odu u grad. Kad su se vratili, našli su Jamesa ubijenog a stoka je ukradena.

Stoga Wyatt odluči ostati u Tombstoneu i prihvatiti mjesto šerifa ne bi li prošao ubojice, a tu će se i sprijateljiti s rezigniranim revolverašom Docom Hollidayem (V. Mature)...

Uloge tumače Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Cathy Downs, Ward Bond, Walter Brennan.

Scenaristi Samuel G. Engel, Winston Miller, urednik Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!